Оце так поворот: Швейцарія не згодна передати Україні заморожені активи РФ, хоча заарештувала 10 млрд доларів

Президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс виступив проти конфіскації заморожених активів Росії на суму до 500 млрд доларів. Про це пише британська газета The Guardian із посиланням на коментар Кассіса, передають Патріоти України.

Гроші мають піти на повоєнну відбудову України. Але захист прав власності має важливе значення для ліберальної демократії, каже Кассіс.

Швейцарський лідер вважає, що конфіскація активів країни-агресора створить небезпечний прецедент, тому потрібне конкретне юридичне обґрунтування.

"Право власності — це основне право людини. Такі права можуть порушуватися, як це було під час пандемії, але лише доти, доки існує правова основа", — заявив він на пресконференції в Лугано.

На думку Кассіса, заморожування активів для з'ясування їхнього зв'язку з фінансуванням війни — законний захід, але треба враховувати принцип пропорційності в міжнародному праві.

The Guardian зазначила, що соціал-демократи у швейцарському парламенті засуджували Кассіса за зволікання розгляду питання про заморожування російських активів.

Активи РФ у Швейцарії — що вдалося заморозити

У квітні 2022 року державний секретаріат з економічних питань Швейцарії оголосив про заморожування активів РФ на суму понад 10 млрд доларів, але частину цих грошей вже розблокували.

Спірним питанням стала можливість членів сім'ї олігарха, який потрапив під санкції, зберегти власність у Швейцарії. Швейцарська асоціація банкірів у березні підрахувала, що на рахунках росіян було від 155 до 206 млрд доларів.

Інша британська газета The Telegraph зазначила, що у Швейцарії діють одні з найсуворіших правил банківської таємниці. Країна не бажає конфіскувати активи з політичною метою. Кассіс прагнув підтримати цю репутацію, опираючись закликам соціал-демократів ухвалити закон, що дозволяє конфіскацію російських активів.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...