Оце так! Росія для війни з Україною закуповує снайперські гвинтівки австрійського виробництва

Країна-агресор Росія у війні проти України використовує снайперські гвинтівки та пістолети, зроблені австрійською компанією Steyr Mannlicher. У РФ цю зброю завозять в обхід санкцій Європейського Союзу і незважаючи на те, що Австрія на офіційному рівні дотримується нейтралітету, чим у Відні пояснюють відмову від постачання зброї Україні. Про це повідомляє The Insider.

За даними видання, за два роки повномасштабної війни до Росії завезли щонайменше 169 гвинтівок та пістолетів Steyr Mannlicher. Лише у лютому 2024 року російські компанії отримали 11 австрійських снайперських гвинтівок.

"Якщо імпортні пістолети і карабіни не так часто трапляються на фронті, то австрійські гвинтівки Steyr Mannlicher зберігають свою популярність у снайперів як російської армії, так і силових структур. Гвинтівки Steyr Mannlicher використовують снайпери ФСО, що відповідають за безпеку Володимира Путіна, російські найманці у Сирії та Лівії, морпіхи, що воюють в Україні", – зазначено у статті.

Підтверджено, що австрійські гвинтівки використовують снайпери щонайменше у п'яти різних бригадах армії РФ. Це 155-та гвардійська бригада морської піхоти Тихоокеанського флоту, 31-ша десантно-штурмова бригада, 14-та окрема гвардійська бригада спецназу ГРУ, 3-тя окрема гвардійська бригада спеціального призначення спецназу ГРУ і 37-ма окрема гвардійська мотострілецька бригада.

Як ввозять зброю та чи реагували на це в ЄС

Найбільшим імпортером цих гвинтівок у РФ є ТОВ Збройовий Салон "Арсенал". Згідно з митними даними, ця фірма до 2018 року отримувала гвинтівки Steyr Mannlicher безпосередньо від виробника. Зазначається, що в лютому 2024 року ТОВ "Арсенал", що належить російському бізнесмену, отримало нову партію з 11 гвинтівок Steyr Mannlicher калібру .338 Lapua Magnum.

Ще дві компанії, які завозять зброю австрійського виробника, – це ТОВ "Хантер-Ру" та ТОВ "Тест-Зброя". У березні 2022 року перша компанія завезла 20 гвинтівок Steyr Mannlicher SSG 08 калібру .338 LM. Згідно з митними даними, логістичним посередником виступила кіпрська компанія Constantinides Philippos Trading Co Ltd, яку влада Великої Британії підозрює у постачаннях до Північної Кореї.

Компанія "Тест-Зброя" пов'язана з російським партнером холдингу "Беретта", збройовим бароном Михайлом Хубутією. У липні 2023 року ця фірма завезла 65 пістолетів Steyr A2 MF калібру 9 мм.

Про масштабні поставки до Росії європейської стрілецької зброї, включно з австрійськими Steyr Mannlicher та Glock, стало відомо у листопаді 2023 року з розслідування німецького видання Correctiv. Цю тему потім висвітлювали десятки інших видань Європи.

Однак влада європейських країн відреагувала на них лише один раз. У Німеччині прокуратура Равенсбурга розпочала попереднє розслідування щодо німецького виробника гвинтівок Blaser.

"Якщо пошук посередників, які беруть участь у постачаннях у РФ мікропроцесорів і напівпровідників, може бути складним, то у випадку зі зброєю такої проблеми немає: контролюючі органи Європейського Союзу з лютого 2024 року достовірно мають інформацію про серійні номери стволів більшості гвинтівок, що потрапили в Росію", – сказано в матеріалі.

У The Insider додали, що після виходу їхніх матеріалів про контрабанду європейської стрілецької зброї в Росії Росакредитація припинила публікувати нові сертифікати та декларації відповідності щодо низки груп продукції. Чи тривали такі постачання після лютого 2024-го, стане відомо пізніше.

Росіяни вирішили відправляти дітей відпочивати в КНДР, бо там "хороші умови"

понеділок, 1 липень 2024, 8:49

Цього року російські діти вирушать на літній "відпочинок" у КНДР у так званий "аналог "Артека"". Про це повідомляє російське пропагандистське агентство "РИА Новости" з посиланням на голову правління "Движения первых" Григорія Гурова, передають Патріоти...

"Україна буде змушена шукати альтернативний шлях": Якщо в найближчі рік-два не буде запрошення в НАТО, ця можливість закриється назавжди, - Чалий

понеділок, 1 липень 2024, 8:30

Голова правління Українського кризового медіацентру, надзвичайний і повноважний посол України у США у 2015−2019 роках Валерій Чалий в інтерв'ю Radio NV висловив переконання, що якщо Україна не отримає запрошення в НАТО у найближчий рік чи два, можливіс...