Оце так! В ЄС відмовилися від плану профінансувати Україну замороженими активами РФ

Іспанія, яка в даний час є президентом Ради Європейського Союзу, представила свій план про те, щоб ЄС міг фінансувати Україну з прибутків, отриманих від заморожених російських коштів, передають Патріоти України.

Однак, як пише Politico, Європейський Центральний банк (ЄЦБ) та кілька країн-членів, включаючи Францію та Німеччину, мають серйозні сумніви щодо цього плану, не кажучи вже про Бельгію, де зберігається більшість заморожених російських грошей.

"Критика досягла апогею на зустрічі послів ЄС у вівторок ввечері. Згідно з пропозицією Іспанії, отриманою POLITICO і обговореною на зустрічі, Мадрид підрахував, що прибуток від резервів російського центрального банку, заморожених в країнах ЄС, може принести Києву від 15 до 17 мільярдів євро до 2027 року", - пише видання.

У той же час, за словами чиновників, кілька країн заявили, що пропозиція Іспанії не відповідає пріоритету ЄС щодо підтримки України, тому що Києву потрібні будуть місяці, а можливо, навіть роки, щоб побачити гроші. Також виникла плутанина щодо того, як Мадрид отримав такі цифри.

Єврокомісія планує надати Україні 50 мільярдів євро фінансової допомоги - 17 мільярдів євро у вигляді грантів плюс 33 мільярди євро у вигляді кредитів під низькі відсотки до 2027 року. Якщо ці гроші не надійдуть з доходів, отриманих від заморожених активів РФ, їх доведеться фінансувати з інших джерел.

"Враховуючи, що пропозиція Іспанії настільки суперечила поглядам більшості інших урядів, деякі дипломати припустили, що вона була розроблена іспанськими урядовцями в Мадриді, мало знайомими з настроями в решті частини ЄС", - пише Politico.

Деякі дипломати з інших країн навіть припустили, що мета Мадрида, що висуває цю пропозицію, полягала в тому, щоб відвернути додаткові кошти від української кризи на інші сфери бюджету, такі як міграція і конкурентоспроможність ЄС.

Інші чиновники відзначили, що ідея Іспанії використати гроші, отримані від заморожених активів, є зайвою, враховуючи, що всі країни ЄС, крім Угорщини, згодні на збільшення фінансування Києва. За їх словами, будь-які російські доходи повинні йти на додаток до того, що схвалено для допомоги Україні, а не замість неї.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...