Папа Франциск у Казахстані назвав російсько-українську війну “третьою світовою”, яку спровокувало НАТО

Папа Римський Франциск під час поїздки до Казахстану назвав російсько-українську війну “світовою”. При цьому він заявив, що у цьому конфлікті жертвою є лише Україна. Хоча знову не обійшлося без неоднозначних заяв. Про це пише італійська La Civiltà Cattolica.

Повідомляється, що Папа Франциск у розмові з єзуїтами у столиці Казахстану прокоментував війну, яку розв’язала Росія.

“Триває війна, і я думаю, що є помилкою думати, що це ковбойський фільм, у якому є добрі та злі… Помилкою є також думати, що це війна між Росією та Україною, та й усе. Ні. Ця війна є світовою війною”, – зауважив понтифік.

Він назвав Україну жертвою і заявив, що хотів би поміркувати, чому вторгнення РФ все ж таки відбулося. Папа Франциск вчергове спробував виправдати дії Кремля, висловивши думку, що російську агресію спровокувало НАТО.

Путін оголосить про незаконну анексію окупованих територій України 30 вересня

“Війна певною мірою схожа на шлюб. Щоб це зрозуміти, потрібно дослідити динаміку, яка розвинула конфлікт. Існують міжнародні чинники, які сприяли провокування війни. Я вже згадував, що у грудні минулого року глава держави (Путін – ред.) прийшов до мене, щоб сказати, що він дуже стурбований тим, що НАТО гавкає біля воріт Росії. Він висловив побоювання, що це спровокує війну, яка вибухнула за два місяці. Тож не можна спрощено міркувати про причини конфлікту”, – розповів понтифік.

Папа зазначив, що імперіалізм, який існує в Росії, застосовує силу, коли відчуває загрозу або перебуває в занепаді.

“Він (імперіалізм – ред.) реагує, вважаючи, що вирішенням буде розпочати війну, щоб покращити своє становище, а також щоби продавати та випробовувати зброю”, – сказав Папа Франциск.

Своєрідне благословення: патріарх Кирил пообіцяв мобілізованим росіянам “вічне життя у райському саду”

Нагадаємо, Папа Римський, виступаючи перед вірянами на площі Святого Петра у Ватикані під час щотижневої загальної аудієнції, назвав натяки на застосування ядерної зброї “божевіллям”.

31 серпня Ватикан назвав РФ агресором та ініціатором війни в Україні, різко засудивши російське вторгнення. Це сталось на тлі попередніх коментарів Папи Римського, які викликали критику з боку офіційного Києва.

Наприкінці серпня у Ватикані пояснили позицію Папи Римського та зміст його висловлювань щодо війни в Україні. Його головною метою є закликати всіх людей доброї волі до солідарності й зусиль по відновленню миру. Тому висловлювання Папи не варто розглядати, як політичні заяви.

Водночас 24 серпня Папа Франциск назвав Дар’ю Дугіну, 29-річну російську ультранаціоналістку, яка виступала за вторгнення в Україну та загинула внаслідок вибуху автомобіля, “невинною жертвою”.

Після цього глава МЗС викликав посла Ватикану в Україні. Дипломатичному представникові Ватикану повідомили, що в Україні “глибоко розчаровані словами понтифіка, які несправедливо прирівнюють агресора та жертву”.

До слова, у червні Папа Римський Франциск висловив думку, що в російсько-українській війні немає метафізично добрих і злих. На його думку, окупантів могли спровокувати.

Важливий момент: В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією

субота, 27 квітень 2024, 12:23

Здатність України повернути всі захоплені росіянами території буде залежати від майбутніх рішень на Заході, в Кремлі та у Києві, а також здатності всіх сторін динамічно змінювати хід війни. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передаю...

Чи можливий новий український наступ: Експерт оцінив ситуацію на фронті

субота, 27 квітень 2024, 11:30

В України зараз з'явиться артилерія, боєприпаси і росіяни знають, що це буде десь протягом цього місяця. Тож вони намагатимуться якнайшвидше реалізувати якісь завдання. Про це в ефірі "1+1" заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти У...