Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла українську резолюцію проти РФ щодо окупованих Криму та Донбасу

Делегації РФ і Білорусі демонстративно покинули засідання

ПА ОБСЄ у вівторок, 6 липня, проголосувала за ініційовану Україною резолюцію, в якій засуджується окупація Росією Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), а також міститься заклик до РФ вивести війська з української території. Про це повідомив глава делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ Микита Потураєв на своїй сторінці у Fаcebook.

"Незважаючи на шалений опір російської делегації і делегацій країн, які перебувають під впливом Росії, Парламентська Асамблея ОБСЄ щойно ухвалила строкову резолюцію, ініційовану Україною, і строго засуджує окупацію Криму та окремих районів Донецької і Луганської областей, і військові злочини російської влади, збройних сил і найманців на тимчасово окупованих українських територіях", - написав Потураєв.

Він зазначив, що резолюція також засуджує спроби Росії, всупереч міжнародному праву, заблокувати Керченську протоку і Азовське море.

Крім того, засуджується порушення прав людини в окупованому Криму і окремих районах Донецької та Луганської областей, а також триваюча небезпечна мілітаризація окупованого Криму і незаконна паспортизація українських громадян, які змушені перебувати в непідконтрольних Києву районах Донецької і Луганської областей.

"Прийнявши резолюцію України, ПА ОБСЄ в черговий раз висунула вимогу до Росії - саме як до ініціатора і до сторони конфлікту з Україною, саме як до держави-агресора і держави-окупанта - негайно звільнити окуповані українські території і припинити зухвалі і масштабні порушення міжнародного законодавства", - заявив Потураєв.

Він зазначив потужну та одностайну підтримку української резолюції делегаціями всіх країн Заходу, але також багатьох інших країн, які послідовно підтримують Україну.

За словами глави делегації, незважаючи на відвертий шантаж Росії, яка загрожувала в разі підтримки української резолюції вийти зі складу ПА ОБСЄ, "делегації країн-прихильників України, так само як і керівництво Парламентської Асамблеї, проявили стійкість і єдність".

"Тому ПА ОБСЄ підтримала українську резолюцію, а також резолюцію США, яка засуджує зростання ненависті і насильства у світі, і робить окремий фокус на події та ситуації в Білорусі, а також резолюцію Нідерландів, яка повністю спрямована на засудження злочинів режиму самопроголошеного президента Лукашенка проти власних громадян", - зазначив депутат.

Він додав, що російська і білоруська делегації покинули засідання ПА ОБСЄ.

Нагадаємо, раніше в ПАРЄ зажадали від РФ припинити агресію, зупинити блокаду Керченської протоки і почати деескалацію ситуації.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...