Patriot біля Києва отримав "незначні" ушкодження, інспектори США його обстежили, - CNN

Пошкодження системи протиповітряної оборони Patriot після російської ракетної атаки поблизу Києва у вівторок, 16 травня, є мінімальними. Про це повідомляє CNN з посиланням на трьох офіційних осіб США, причому один чиновник описав це як "незначне" пошкодження, передають Патріоти України.

За інформацією видання, США відправили інспекторів перевірити систему після того, як українські сили повідомили, що ЗРК, схоже, був пошкоджений.

За словами офіційних осіб, сама система все ще працює, і радарний компонент Patriot, один із його найважливіших елементів, не був пошкоджений. Представники США не вірять, що Patriot потрібно буде забрати з місця базування для ремонту.

Повна батарея Patriot має шість основних компонентів: генератори, радар, станцію управління, антени, пускову станцію та ракети-перехоплювачі. Компоненти працюють разом, щоб запустити ракету Patriot і успішно навести її на ціль.

Ще не встановлено, як саме зазнав ушкодження Patriot – уламками російської ракети, що була збита, чи безпосереднім її влучанням. Офіційно Україна заявляля, що збила усі ракети, які Росія запустила під час останньої атаки.

Представники США вважають, що російські військові змогли вловити сигнали, які випромінює Patriot, що дозволило їм націлитися на систему за допомогою гіперзвукових ракет.

На відміну від деяких засобів протиповітряної оборони меншої дальності, наданих Україні, які є мобільними, велика батарея Patriot є більшою та стаціонарною системою, що дозволяє російським силам з часом зосередитися на місці удару.

CNN нагадує, що наразі в Україні є дві системи протиповітряної оборони Patriot: одну передали США, а іншу спільно передали Німеччина та Нідерланди.

"Незрозуміло, яка з цих систем була пошкоджена, але виведення однієї з ладу – навіть на короткий період – вплине на здатність України захищати Київ на тлі посилення російських ракетних атак", – вважають журналісти.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...