Пентагон у стислі терміни підсилив свій основний танк. Модернізація проведена в бойових частинах (відео)

Контракт між Пентагоном та компаніями Rafael Advanced Defense Systems та Leonardo DRS щодо постачання комплексу активного захисту Trophy для танків M1 Abrams - успішно завершено. У повідомленні ізраїльської компанії Rafael вказано, що цей контракт був укладений у "терміновому порядку" влітку 2018 року та охоплював постачання комплексів для посилення захисту "декількох танкових бригад", які розпочались у вересні 2019 року, повідомляють Патріоти України.

Зазначимо, що загалом в армії США існує 10 танкових бригад. А перші танки з Trophy у регулярних підрозділах були помічені під час навчань у Європі, зокрема - Defender Europe влітку 2020 року. Таким чином, скоріш за все, новий захист в першу чергу отримали підрозділи, які призначені для відповіді агресії РФ.

У Rafael називають Trophy єдиним у світі перевіреним у боях комплексом активного захисту. До встановлення на M1 Abrams він вже інтегрувався до танків Merkava та важку БМП Namer. Також розроблена легша версія, яка може встановлюватись на бронеавтомобілі.

"З моменту свого першого бойового застосування у 2011 році Trophy здійснив велику кількість перехоплень без травмування екіпажів та спішених бійців або пошкодження бронетехніки. Комплекс напрацював вже 1 млн годин, а кількість законтрактованих серійних зразків становить понад 1800 систем", - підкреслили у Rafael.

За наявною інформацією Trophy ефективно знищувала постріли та ракети цілого ряду російської зброї, включно із РПГ-29 та ПТРК "Корнет".

Принцип дії Trophy - традиційний для систем активного захисту: виявлення загрози завдяки бортовим радіолокаційним станціям, які забезпечують огляд на 360 градусів, вирахування траєкторії цілі за лічені мілісекунди та її знищення направленим вибухом. Також у комплексі реалізовано надшвидке автоматичне перезаряджання.

Цікавою особливістю є саме засіб знищення - направленим вибухом, в той час, коли в інших аналогічних системах зазвичай використовується протиснаряд, який знищує ціль не тільки вибухом, а й уламками.

Водночас з цього рішення випливають, як переваги, так і недоліки Trophy. Ізраїльський комплекс може боротися з ракетами та пострілами з РПГ, але не ефективний проти підкаліберних танкових снарядів. Проте через відсутність уламків він безпечніший для спішеної піхоти.

У будь-якому випадку вибір Пентагону саме Trophy, попри наявність цілої низки альтернатив, включно з Iron Fist від американського оборонного гіганта General Dynamics, говорить про реальну ефективність ізраїльського підходу.

Також зазначимо, що в Україні вже розроблений вітчизняний комплекс активного захисту "Заслін", який вже йде на експорт, але досі серійно не встановлюється на українську бронетехніку.

Водночас окрім протидії ПТРК чи РПГ комплекси активного захисту вирішують ще одне надважливе питання - захист танка у верхній полусфері. Це дозволяє хоча б частково нівелювати загрозу з боку ударних БПЛА, які вже у реальному бою довели свою ефективність проти танків.

Джерело: Defense Express

Все не так погано як декому здається: Голова Комітету збройних сил Сенату США спрогнозували термін контрнаступу ЗСУ

вівторок, 19 березень 2024, 8:14

США наразі вважають, що впродовж найближчих місяців і до кінця 2024 року українські військові відтіснятимуть росіян, а наступного року перейдуть у наступ і встановлять вогневий контроль над Кримом. Але для цього потрібна допомога США. Додаткове фінансу...

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 19 березня

вівторок, 19 березень 2024, 7:53

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.03.24 орієнтовно склали: