Перебуває під охороною ЮНЕСКО: У Харкові внаслідок ракетної атаки РФ пошкоджено будівлю "Держпрому"

Пам'ятку національного значення Держпром пошкоджено внаслідок російської ракетної атаки на центр Харкова 2 січня. Про це директор Держпрому Микола Чехунов розповів "Суспільному", передають Патріоти України.

За його словами, стін будівлі не пошкоджено. Уламками вибито частину вікон і вітражів, їхньої кількості поки не порахували. Розбиті отвори робітники тимчасово закрили деревоплитами. Сума збитків наразі невідома.

"Поранених не було. Це до початку робочого дня сталося, а тому людей не було в будівлі. А наші люди, які працюють цілодобово, то вони не постраждали", – сказав Чехунов.

Харківський архітектор Віктор Дворніков розповів журналістам про наслідки обстрілу для пам'ятки, яка є частиною комплексу будівель у стилі конструктивізму на майдані Свободи.

"Пошкодження, які відбулися сьогодні, зачепили майже всю північно-західну частину будівлі. Там деформовані й вибиті вікна. Обсяг, який там є, – то це дуже масштабні роботи. Сьогоднішні пошкодження впливають на стан будівлі, бо порушення температурного режиму може призвести до пошкодження внутрішнього оздоблення, а це досить серйозна проблема. Усередині Держпрому велика кількість дерев'яних конструкцій, яким це буде дуже шкідливо", – пояснив він.

КОНТЕКСТ

Будинок Державної промисловості (Держпром) – один зі світових зразків авангардної архітектури, його збудовано в 1928 році.

Організація Об'єднаних Націй із питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО) занесла Держпром і ще 19 українських пам'яток до списку всесвітньої спадщини, яка опинилася в небезпеці, повідомляло Міністерство культури 7 вересня.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Скоро в Україні? Британці вперше випробувували лазерну зброю проти безпілотників

субота, 27 липень 2024, 20:30

Цей зразок лазерної зброх вже здійснив понад 40 тисяч тестових годин і знищив понад 400 цілей. Британська оборонна компанія Raytheon вперше в історії країни випробувала проти безпілотників лазерну зброю, інтегровану в бронемашину, передають Патріоти Ук...