Передані Британією кораблі вперше вийшли в море під прапором України (фото)

Два мінні кораблі класу Sandown, які Велика Британія передала Україні 2021 року, вперше вийшли в море під жовто-синім прапором. Суди названо на честь Черкас (колишній HMS Shoreham) та Чернігова (колишній HMS Grimsby). Про це повідомляє UK Defense Journal, передають Патріоти України.

Зараз кораблі тренуються біля берегів Шотландії. Під час навчань екіпаж опановує системи суден. В даний час вони базуються за межами Росайту через недавні роботи з модифікації.

Кораблі класу Sandown призначені для знешкодження мін на мілководді в прибережних водах. Судна виготовлені з армованого скловолокном пластику, щоб зменшити їх магнітні та акустичні сигнатури, що ускладнює їх виявлення мінами. Також кораблі можуть бути оснащені дистанційно керованими машинами для знешкодження мін.

Передача кораблів відбулася рамках переходу Королівського флоту на автономні платформи для шахтних мисливських робіт. "Найближчим часом ВМС України очікують передачі на свій склад двох кораблів типу Sandown, які зараз перебувають у складі Королівських ВМС Великої Британії, після їх повної ревізії, ремонту, модернізації, дообладнання та відповідної підготовки ВМС України. Крім того, за вимогами ВМС України буде побудовано вісім ракетних катерів, перші два з яких будуть побудовані безпосередньо у Великій Британії, а інший вже на Україні. Планується також допомога Великобританії у будівництві військово-морських баз на Азовському та Чорному морях", – прокоментували тоді у ЗСУ.

Посольство Великої Британії у Києві ще у 2021 році заявило, що на борту HMS DEFENDER в Одесі міністр оборонних закупівель СК Джеремі Куїн та заступник міністра оборони України Олександр Миронюк підписали важливий Меморандум щодо реалізації проектів військово-морського партнерства між консорціумом британської промисловості та ВМС України.

"Меморандум передбачає спільне проектування та будівництво військових кораблів Великої Британії та України, будівництво двох військово-морських баз. Це наступний крок у розвитку двосторонньої співпраці між Великою Британією та Україною щодо зміцнення ВМС України, яка стикається з постійними небезпеками у Чорному та Азовському морях", – йшлося у повідомленні.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...