Перемоги тижня в ООС: Ліквідовані окупанти і не тільки

Українська війна проти російських окупантів триває, і черговий тиждень приніс нам чергові перемоги як на полі бою, так і поза ним – на дипломатичному рівні. Патріоти України продовжують відслідковувати перемоги нашої армії. Цього тижня Збройні сили України разом зі спецслужбами можуть записати собі в актив наступні звитяги:

Знищена жива сила та техніка бойовиків "Л-ДНР"

Щодня протягом тижня на прицільні обстріли російських бойовиків українські захисники надавали адекватну відповідь, а окупанти втратили щонайменше шістьох своїх найманців.

В 1 АК (так звана "армія ДНР"): в 11 омсп (Донецьк) не дорахувалася одного бойовика. В 9 омсп (Новоазовськ) "вибули" одразу чотири найманці. В 2 АК (так звана "армія ЛНР"): 2 омсбр (Луганськ) втратила одного бойовика.

Зокрема, 12 квітня святкуючи День космонавтики в окупованому Золоте-5, найманець випадково вистрілив собі у голову. При цьому командування окупаційних військ, приховуючи низький рівень військової дисципліни, намагається звинуватити у загибелі чоловіка ЗСУ.

Крім цього, 12 квітня біля окупованого Єнакієвого на Донеччині двоє п'яних російських бойовиків вийшли прогулятися по мінному полю, де їм повідривало кінцівки. 14 квітня поблизу українського кордону у російському військовому таборі у містечку Богучар у 45 км від українського кордону спалахнула потужна пожежа. У табір російські війська зігнали спеціально для провокацій.

Антитерористичні навчання на сході та півдні України

14 квітня у Харківській області розпочалися масштабні антитерористичні навчання. Триватимуть вони до кінця травня, особливу увагу приділять прикордонним районам. У навчаннях візьмуть участь підрозділи СБУ, Нацгвардії, Нацполіції, Держприкордонслужби, Військової служби правопорядку, Харківської обласної прокуратури та інші члени Координаційної групи Антитерористичного центру.

Навчання проходитимуть в умовах максимально наближених до реальних, у тому числі, з використанням бойової вогнепальної зброї, військової техніки і радіотехнічних засобів. Також 14 квітня СБУ разом із іншими силовими структурами почала відпрацьовувати захист Херсонщини від нападу з моря та через адмінмежу з окупованим Кримом. Тренуються захищати прибережну територію та перевіряють готовність протистояти нападникам.

Підтримка України у світі

13 квітня президент США Джо Байден у телефонній розмові з Володимиром Путіним заявив, що не здасть Україну. Він нагадав, що Сполучені Штати будуть захищати як свої інтереси від дій Росії (зокрема, кібератак та втручання у вибори), так і територіальну цілісність та незалежність України. Також висловив стурбованість російськими провокаціями на кордоні з Україною та в окупованому Криму.

15 квітня під час засідання Північноатлантичної ради усі країни-члени НАТО засудили посилення агресії РФ проти України. Цього ж дня Міністерство фінансів США в партнерстві з ЄС, Великою Британією, Австралією та Канадою наклало санкції на п'ятьох фізичних і трьох юридичних осіб Російської Федерації, що мають відношення до російської окупації і репресій в Криму.

Підозри та судові вироки бойовикам "Л-ДНР" і їхнім посіпакам

13 квітня Луганська обласна прокуратура повідомила підозру трьом бойовикам з "міністерства державної безпеки ЛНР". Перший з них протягом 2016-2018 років обіймав посаду "начальника Свердловського міжрайонного відділу МГБ ЛНР". Він відповідав за координацію дій підрозділу "спецслужби", займався оперативно-розшуковими заходами і вербував жителів непідконтрольною території.

Другий підозрюваний – помічник ватажка "служби прикордонної охорони МДБ ЛНР". До незаконного збройного формування приєднався на початку 2015 року і досі працює в угрупованні.

Третій підозрюваний з квітня 2015 року й до нині служить "оперуповноваженим контррозвідувальних операцій МГБ ЛНР". Також 13 квітня у Маріуполі до суду передали справу 50-річного жителя міста, який упродовж 2018-2020 активно розповсюджував у соцмережах матеріали із закликами до війни для зміни меж території та державного кордону України. Чоловіку загрожує до 5 років позбавлення волі.

14 квітня першому заступнику командира Керченського загону морської охорони Держприкордонслужби України повідомлено про підозру у державній зраді. У 2014 році, коли командир загону намагався вивести з території півострову корабельно-катерну групу, його перший заступник по суті здав військову частину № 1472 у Керчі окупантам. Він наказав розблокувати ворота та запустити на територію частини автобуси з російськими військовими.

Нова зброя "Укропів"

15 квітня стало відомо, що Державне підприємство "Завод імені Малишева" проведе модернізацію основних бойових танків Т-80УД. Роботи, щоправда, проводитимуться для Пакистану, який підписав відповідну угоду з "Укроборонпромом" у рамках міжнародної виставки озброєнь IDEX–2021.

Однак, як показує попередній досвід, такі іноземні контракти дають поштовх для подальшого розвитку проекту в інтересах ЗСУ. Так було з бронетранспортерами БТР-4 "Буцефал" і танками БМ "Оплот". Тим більше, що за інформацією з відкритих джерел, на озброєнні ЗСУ наразі перебуває близько 60 танків Т-80ДУ, які на момент розпаду СРСР вважались найкращими у Союзі.

Отож, як бачимо, і цей тиждень виявився досить вдалим: як на полі бою, так і за його межами Україні вдалося здобути низку перемог, які ще на кілька кроків наблизили головну перемогу у війні з Росією.

Джерело: Depo.ua

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...