Перемоги тижня в російсько-українській війні: 10 знешкоджених окупантів і всебічна світова підтримка України

Війна проти російських окупантів триває і новий тиждень приніс нам нові перемоги – зокрема, "задвохсотилися" 10 кремлівських солдатів

Перемоги тижня в ООС: 10 знешкоджених бо…

Продовжуємо відслідковувати перемоги нашої армії. Цього тижня Збройні сили України разом зі спецслужбами та дипломатами можуть записати собі в актив чималі звитяги, зазначають Патріоти України

Знищена жива сила окупантів з "Л-ДНР"

Щодня протягом тижня на прицільні обстріли російських бойовиків українські захисники надавали адекватну відповідь.

Упродовж тижня на окупованому Донбасі втрати російських найманців склали, щонайменше, 10 осіб. З них 5 безповоротно (ліквідовані, вантаж 200), 5 – санітарні (поранені, вантаж 300).

Зокрема, 5 грудня втрати бойовиків "ЛНР" і "ДНР" склали три особи. З них безповоротні – два бойовика (один з 7 омсбр 2АК, другий з 6 омсп 2АК, внаслідок вибуху у бліндажі). Санітарні втрати – один бойовик (6 омсп 2 АК, внаслідок вибуху у бліндажі).

Втрати російсько-окупаційних військ 6 грудня склали чотири особи. Двоє безповоротні (4 омсбр 2 АК і 6 омсп 2 АК) і двоє санітарні (4 омсбр 2 АК).

7 грудня втрати російсько-окупаційних військ склали одну особу. До лазарету потрапив бойовик 9 омсп 1 АК.

Втрати російських терористів 10 грудня склали дві особи. Один безповоротний (100 омсбр 1 АК) і один санітарний (100 омсбр 1 АК).

Підтримка України у світі

7 грудня Байден попередив Путіна, що у випадку нападу на Україну на нього чекають серйозні проблеми в економіці та інших сферах. Президент США Джо Байден під час онлайн-зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним висловив глибоке занепокоєння Сполучених Штатів та союзників через ескалацію на українському кордоні. Також президент США "дав чітко зрозуміти, що США та наші союзники нададуть відповідь сильними економічними та іншими заходами у разі військової ескалації".

Крім того, Байден підтвердив свою підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та закликав до деескалації та повернення до дипломатичних шляхів пошуку виходу із конфлікту.

Також 7 грудня комітет Палати представників США ухвалив проект оборонного бюджету на 2022 рік, який передбачає виділення 300 мільйонів доларів військової допомоги Україні. Документ передбачає виділення 4 мільярдів доларів на європейську ініціативу щодо стримування агресії Росії. Ця стаття була збільшена на понад 570 мільйонів, аніж на початку року. Поправка Сенату містила положення про виділення 300 мільйонів доларів у 2022 році. Кошти будуть скеровані на підтримку та сприяння Збройним силам України.

9 грудня під час екстреного засідання німецький парламент визнав агресію Росії проти України та визнав її стороною конфлікту на Донбасі. При цьому, у Бундестазі висловили підтримку суверенітету України на тлі нарощення російських військ біля кордонів. Також німецькі депутати закликали урядову коаліцію дати Кремлю чіткий сигнал щодо неприпустимості агресії проти України та чергового порушення суверенітету в будь-якій формі.

10 грудня Європейський Союз звинуватив Росію у зриві "нормандських" і "мінських" переговорів.

"Відмова Росії як сторони конфлікту діяти відповідально, шляхом конструктивної участі у переговорах в рамках Тристоронньої контактної групи, а також перешкоджання проведенню чергової зустрічі в "нормандському форматі" спричиняє безвихідь у цих переговорних форматах", – йдеться у заяві Євросоюзу. Також у ЄС нагадали про погіршення безпекової ситуації на сході України внаслідок різкого зростання порушень режиму припинення вогню та нарощування Росією військових сил поблизу кордону.

Також 10 грудня в ДПСУ повідомили, що США виділять Україні 20 мільйонів доларів для посилення східного та північного кордонів. Державна прикордонна служба України та Посольство США започаткували проект з посилення безпеки північної та східної ділянок кордону України Цей проект передбачає можливість надання Держприкордонслужбі безпілотних авіаційних систем, спецтранспорту, засобів відеомоніторингу, зв'язку, екіпірування тощо.

Йдеться про забезпечення перш за все нагальних і першочергових потреб лінійних підрозділів державного кордону, про захист персоналу, про забезпечення особистої безпеки, про комфортність перебування в польових умовах, про якісне виконання завдань на державному кордоні. Початок реалізації проекту стартує з січня 2022 року.

Щоправда, вчора стало відомо, що адміністрація президента США вирішила відкласти постачання Україні додаткової військової допомоги. У Білому домі це пояснили спробою "дати більше часу дипломатичним зусиллям з розрядки напруженості", а також, щоб США зберегти важелі впливу у разі можливого вторгнення в Україну російських військ. Водночас у Вашингтоні є низка інших варіантів подальшої допомоги Києву.

Читайте також: Інтелектуальний кордон: Як будують стіну на кордоні з Росією та Білоруссю

Викриття та затримання бойовиків "Л-ДНР" і їхніх посіпак

6 грудня на Донеччині затримали і арештували стрільця незаконного збройного угруповання "ДНР" "Сомалі", яким керував місцевий колаборант Михайло Толстих (Гіві), ліквідований у 2017 році. Затриманим виявився місцевий житель, який приєднався до незаконного збройного формування у грудні 2018 року.

За даними слідства, зловмисник входив до складу штурмового підрозділу "ДНР", яке чинило збройний супротив українським військовим, задіяним в операції Об'єднаних сил у районі населених пунктах Широка Балка, Пікузи, Доломітне Донецької області. Згодом він залишив лави бойовиків і таємно повернувся на підконтрольну українській владі територію, де він намагався уникнути правосуддя.

Під час обшуків за місцем його перебування правоохоронці виявили: "військовий квиток" "ДНР", засоби зв’язку із доказами протиправної діяльності. Крім того підозрюваний надав викривальні покази щодо кадрових військовослужбовців ЗС РФ, що перебувають на посадах радників та здійснюють безпосереднє керівництво незаконними збройними формуваннями.

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 258-3 ("Участь у терористичній групі чи терористичній організації") Кримінального кодексу України. Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Підозри та судові вироки бойовикам "Л-ДНР" і їхнім посіпакам

8 грудня Донецька обласна прокуратура передала до суду справу мешканця Донеччини, якому загрожує 5-річне ув'язнення за публічні заклики до порушення територіальної цілісності України. Зокрема, чоловік виступав на мітингах, які проходили у приміщенні комунального закладу культури "Центр культури та дозвілля міста Лиман", де публічно закликав присутніх підтримати ідею проведення псевдореферендуму щодо визнання самостійності так званої "ДНР".

Оскільки обвинувачений ховається від слідства, його судитимуть заочно. Наразі обвинувальний акт направлено до Краснолиманського міського суду. Правопорушнику загрожує позбавлення волі строком від трьох до п'яти років із конфіскацією майна або без такого.

9 грудня справу бойовика "ЛНР" Андрія Косяка передали до суду, йому загрожує 10 років тюрми.

Бойовик Андрій Косяк 1978 року народження був затриманий на Луганщині біля лінії розмежування 13 жовтня. У нього було вилучено зброю та боєприпаси. Встановлено, що у березні та травні 2014 року 40-річний житель Лимана "за власними ідеологічними мотивами брав активну участь в організації та проведенні мітингів на підтримку діяльності незаконних збройних формувань РФ".

Косяка судитимуть за: ч. 2 ст.110 ("Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України"); ч. 2 ст.260 ("Участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань"); ч. 1 ст. 263 ("Носіння, зберігання та придбання вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу") Кримінального кодексу України. Статті передбачають максимальне покарання до 10 років позбавлення волі.

Нова зброя "Укропів"

10 грудня Держприкордонслужба України закупила 60 сучасних дронів DJI Matrice 300. Безпілотні літальні апарати закуплені за державним оборонним замовленням на 2021 рік. Загальна їх вартість складає майже 50 мільйонів гривень. Ці комплекси призначені для здійснення повітряного моніторингу з метою виявлення порушників на віддалених та важкодоступних ділянках державного кордону, здійснення фото- та відеофіксації виявлених правопорушень, оперативного реагування на зміни обстановки, а також зменшення навантаження на особовий склад

До складу кожного комплексу входять три безпілотних літальних апарати DJI Matrice 300 з системами розпізнавання перешкод. Також комплекси мають пульти дистанційного керування, комбіновані підвіси з камерами денного бачення, телевізійними камерами та лазерними далекомірами. Для забезпечення можливості обробки польотної інформації, опрацювання донесень, вивчення метеорологічної обстановки, організації пошукових операцій, комплекс укомплектований автоматизованим робочим місцем на базі ноутбука та планшета.

Отримані дрони можуть використовуватися в радіусі до 15 км від оператора і вдень, і вночі, бо комплектуються оптичними та тепловізійними камерами.

Джерело: Depo.ua

Один із пілотів збитого російського Ту-22МЗ загинув, пошуки ще одного тривають, - губернатор Ставропольського краю

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:44

Один із льотчиків збитого російського літака Ту-22МЗ загинув. Про це повідомив губернатор Ставропольського краю країни-агресора РФ Володимир Владимиров у Telegram, передають Патріоти України. "Отримано уточнені дані щодо інциденту з російським військов...

Бо Путіну потрібне "гарматне м'ясо": Росіянам влаштують масову перевірку дітородності

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:30

Російський уряд доручив регіонам перевірити репродуктивне здоров'я росіян на тлі сталого падіння народжуваності. Про це йдеться у виданні "Медвестник", передають Патріоти України. Російське МОЗ спрямувало в суб'єкти рекомендації щодо диспансеризації чо...