Перетворили на брухт: З’явилося відео першого ураження російської РЛС "Ястреб-АВ" на Донеччині

У мережі з’явилося відео, як українські військові вперше уразили новітній російський комплекс артилерійської розвідки 1К148 "Ястреб-АВ", передають Патріоти України.

Це сталося у травні 2023 року на тимчасово окупованій території Донецької області. Відео ураження ворожої РЛС показав колишній координатор інструкторського напрямку з БПЛА фонду «Повернись живим», який підписаний у соцмережі як «Зовнішній пілот».

Судячи з кадрів, для ураження російського комплексу Сили оборони застосували американську реактивну установку М142 HIMARS.

Ракети GMLRS влучили неподалік комплексу артилерійської розвідки «Ястреб-АВ» і, ймовірно, завдали йому пошкоджень.

«Зовнішній пілот» розповів, що вогонь по комплексу корегували за допомогою розвідувального безпілотника Shark 43-ї окремої артилерійської бригади, який стежив за пересуванням росіян.

За його словами, це був перший БПЛА Shark, виданий військовим у межах спільного проєкту фонду «Повернись живим» і мережі АЗК «ОККО», який отримав назву «Око за око».

Оглядачі, які відстежують перебіг бойових дій російсько-української війни, з’ясували, що контрбатарейна РЛС «Ястреб-АВ» була виявлена і уражена біля міста Єнакієве, яке тимчасово перебуває під російською окупацією.

У січні цього року військові показали знищення російського комплексу артилерійської розвідки 1К148 «Ястреб-АВ» на Донеччині. Унаслідок застосування РСЗВ HIMARS ворожа контрбатарейна РЛС була виведена з ладу та зайнялася.

Також російський «Ястреб-АВ» був уражений Силами оборони України на Херсонщині.

Контрбатарейна РЛС

До російської армії «Ястреб-АВ» почав надходити нещодавно, випробування завершили тільки наприкінці 2021 або на початку 2022 року.

Комплекс радіолокації розвідки вогневих позицій артилерії «Ястреб-АВ» на колісному шасі БАЗ-6910-025 (8х8)

Заявляється, що радіолокаційний комплекс із фазованими антенними решітками здатний в автоматичному режимі відстежувати траєкторію снарядів, випущених артилерією супротивника, визначаючи точні координати позицій. Однак точні характеристики не розкриваються. Комплекс 1К148 «Ястреб-АВ» розміщується на чотиривісному шасі БАЗ-6910-025. Задня частина шасі віддана під розміщення антенного поста з полотном РЛС великої площі.

Військовий дезертирував до росіян та став "чиновником"

понеділок, 29 квітень 2024, 22:17

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру військовому, який самовільно залишив військову частину та перейшов на бік ворога. Імовірно, йдеться про 2022 рік, зазначають Патріоти України. "Він добровільно пішов на співпрацю з ворогом,...

Окупанти вдарили по Харкову та області авіабомбами, є руйнування та поранені

понеділок, 29 квітень 2024, 21:16

Ввечері у понеділок, 29 квітня 2024 року, російські окупаційні війська завдали ударів по Харкову та області. Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов, передають Патріоти України. Зазначається, що ворог завдав удару по Київському району ...