"Перевернули війну з ніг на голову": У CNN проаналізували блискавичну операцію ЗСУ на Курщині

Сили оборони України перевернули російське повномасштабне вторгнення з ніг на голову, коли розпочали операцію у Курській області країни-агресора. Армія РФ змушена перекидати на Курщину тисячі своїх військових із окупованої території всередині України. Про це пише видання CNN. Журналісти назвали операцію ЗСУ на території Росії блискавичною, передають Патріоти України.

За словами американських чиновників, із якими поспілкувалися журналісти, тисячі окупантів російське командування відкликало з фронту в Україні, щоб протистояти загрозі на кордоні. Також російському диктатору Володимиру Путіну довелося ввести призовників, порушивши обіцянку не використовувати їх на передовій.

Експерти в коментарі CNN сказали, що смілива спроба України прорвати кордон Росії, спланована у повній секретності, приголомшила навіть найближчих союзників Києва, включаючи Сполучені Штати, змінивши правила гри у війні, яка триває вже понад два роки.

"Але після місяців відступу, втрати позицій в виснажливих боях на своїй власній території, як українці змогли застати Москву зненацька і проникнути на територію Росії? По-перше: чудова оперативна безпека. Нічого про операцію не просочилося. Судячи з відео з землі та супутникових знімків їхнє просування, пересування військ здавалися навчаннями чи оборонним укріпленням", – йдеться у матеріалі.

Натія Сескурія, науковий співробітник Королівського об'єднаного інституту досліджень оборони та безпеки Британії (RUSI) сказала, що Україна цією операцією показала, що готова до крайніх заходів для захисту.

"Українці продемонстрували, що можуть успішно провести таку секретну та значну операцію, що вони можуть проникнути на територію Росії, так що це більше не червона лінія, і вони, як і раніше, дуже віддані боротьбі за свою країну, що немає такого поняття, як втома від війни, і вони готові вжити цих, певною мірою, крайніх заходів задля захисту своєї країни", – підкреслила вона.

Вона наголосила, що ключовим з погляду успіху України було те, що ЗСУ вдалося досить легко проникнути на російську територію майже без спротиву. Це було повною несподіванкою для росіян, і це демонструє, що російські спецслужби справді не змогли передбачити жодного роду українського вторгнення до регіону.

Серед детальної підготовки також були точні розвіддані про готовність та можливості російських підрозділів на кордоні, а також про кількість перешкод, які їм потрібно було подолати, від мінних полів до танкових пасток – їх було небагато.

Українські сили також використали детальне знання географії для початку атаки, використовуючи лісосмуги для укриття та дороги для швидкості. Тільки останніми днями перед початком вторгнення командирів було поінформовано про місію.

Виявивши слабкі місця російської оборони, перші українські частини вдень 6 серпня увірвалися до Курської області. Десятки російських солдатів здалися в полон на прикордонному пункті "Суджа".

Цей населений пункт є важливим транзитним пунктом для постачання газу з Росії до Європи через Україну.

Під час операції українські військові використовували швидкісні броньовані машини Strykers та Marders. Невеликі мобільні групи спецназівців швидко розосередилися у десятках місць, доки російські військові намагалися оцінити силу штурму.

"Ключ до їхнього успіху: протиповітряна оборона та допоміжна артилерія, а також постановка перешкод для запобігання зв'язку російських військових. Теплозахист бронежилетів також допомагав солдатам уникати безпілотників, які виявляють тепло", – пише видання.Сескурія зазначив, що вторгнення України є частково мірою самооборони, тому що Курська область через своє розташування багато разів використовувалася для запуску ракет по території України.


"Стратегічна мета полягала б у тому, щоб відвернути російські сили від наступальних операцій у Донецькій області, де росіяни досягли певних успіхів останніми місяцями... це було б очевидним наміром послабити військовий тиск на Україну", – сказаа вона.

За словами експерта, ця операція може забезпечити Україні "найкращу переговорну позицію, коли йдеться про будь-які мирні переговори у майбутньому".

Путін дуже боїться: Маломуж розповів про "привида Пригожина" і наслідки фобій диктатора

понеділок, 19 серпень 2024, 19:47

На думку ексголови Служби зовнішньої розвідки України генерала Миколи Маломужа, Путін дуже боїться зради власної армії, тому розраховує тільки на вузьке коло довірених осіб та спецслужби. Про це пише "Еспресо", передають Патріоти України. За словами ге...

"Курська операція ЗСУ може стати варіантом завершення війни, диктатури Путіна і кінця рашизму", - експерт

понеділок, 19 серпень 2024, 19:22

"Жодна нормальна людина нині добра Володимиру Путіну не побажає. Не по-християнськи? Якщо дотримуватися букви, тоді це не по-християнськи. Якщо дотримуватися гуманістичної основи християнства, тоді його давно вже треба було б відправити в пекло. І не н...