Перевірені кадри: Топ-чиновник МОЗ "забув", що займався закупівлями за "регіоналки" Богатирьової

В офіційній біографії Ігоря Іващенка на сайті МОЗ вказано, що до 2014 року він займався винятково навчанням.

Новий заступник міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко не вказав у своїй офіційній біографії, що займався закупівлями у МОЗ за часів міністра, "регіоналки" Раїси Богатирьової. Про це повідомляє Bihus.info, передають Патріоти України.

В офіційній біографії Іващенка на сайті МОЗ вказано, що до 2014 року він займався винятково навчанням: у 2011-2014 рр. був аспірантом Київського політехнічного інституту. Разом із тим, у біографії не вказано, що 2013-го Іващенко був членом команди Романа Богачева – заступника міністра Богатирьової і голови тендерного комітету МОЗ.

"Групу Богачева" в МОЗ пам'ятають у найвищих кабінетах міністерства. Наприклад, народна депутатка Ольга Стефанишина, яка керувала фондом "Пацієнти України", пригадує цих помічників у кабінеті Дмитра Підтуркіна, радника Богатирьової, котрий, за її словами, також займався у міністерстві закупівлями.

"Це були технічні люди, вони абсолютно точно мали доступ до важливої інформації і були такими аналітиками, які були частиною цієї команди", – розповідає Стефанишина.

За словами депутатки, команда Богачева систематизувала не просто закупівлі МОЗ, а корупцію в них: "Оці всі схеми – вони існували завжди в МОЗ і до Богатирьової. За часів Богатирьової вони були поставлені на професійні рейки – командою цих людей".

Доказом тому Стефанишина наводить системні переплати на закупівлях ліків, масштаб котрих став зрозумілий після Майдану, коли закупівлі передали в адміністрування міжнародним організаціям на кшталт ПРООН.

"Найкорумпованішою виявилася онкологія. Був такий випадок, коли препарат для лікування крові коштував у 67 разів дешевше завдяки міжнародним організаціям, ніж він був до цих закупівель. Препарат від туберкульозу 2013 року міністерство купувало за $6,36, а вже міжнародні організації за $1,94 – в нас в 3,5 разу різниця", - розповіла депутатка.

Сам Іващенко говорить, що він займався закупівлями ліків проти раку, ВІЛ та туберкульозу. Разом із тим, у його біографії відсутня інформація про те, що він працював у приватній фірмі – Консорціум Менеджмент Консалтинг Груп. Директором Консорціуму був Богачев. До переліку співзасновників входили компанії, котрими керували Підтуркін та родичка Богачева.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....