Перевищення повноважень та шахрайство: Журналісти розповіли про схеми "слуги народу" з державною землею на Черкащині

Андрій Дикун. Фото: УП.

Новий адміністративний поділ мав сприяти розвитку містечок і сіл, але на прикладі Умані стає очевидно, що реформа провалилася через схеми нових керівників, зазначають Патріоти України.

У мери Умані від "слуг народу" висувався Андрій Дикун, президент Асоціації виробників молока, директор ТОВ "Дикун", голова "Всеукраїнської аграрної ради". Раніше він був мажоритарником від "УДАРу", але його виключили зі списку. Тепер його називають "неофіційним керівником" осередку "Слуг народу" на Уманщині.

У 2014 він обіймав посаду заступника аграрного міністра Ігоря Швайки. Він встиг підписати низку рішень, одне з яких - угода про спільну обробку землі в Черкаській області. Потім в будинку родичів Дикуна за рішенням суду пройшов обшук. Адвокат Дикуна Дмитро Лошаков підтвердив, що обшук пов'язаний з роботою Дикуна в Мінагрополітики. Він вказав, що обшук пройшов в рамках справи про договір щодо спільної обробки землі.

"Це, ймовірно, провадження про надання дозволу ТОВ "Терра-2014" на спільну обробку землі, що належить ДП "Ягубець". Приватна компанія в 2014 отримала в користування держземлі, а погодив протиправний договір заступник міністра агрополітики", - писали ЗМІ.

Таким чином, Дикун, ймовірно, погодив договір про спільну обробку ділянки на 1834,0411 га між ДП "Сільськогосподарське підприємство "Ягубець" і ТОВ "Терра-2014".

"Заступник міністра не мав права підписувати такий документ - це питання не знаходиться в компетенції міністерства АПК. Угоди про спільну обробку землі повинні узгоджуватися через Кабінет міністрів... Маємо справу з шахрайством, перевищенням службових повноважень з метою отримання вигоди в особливо великих розмірах", - зазначали ЗМІ.

В КМУ вказали, що рішення по ДП СГП "Ягубець" і ТОВ "Терра-2014" не приймалося. Журналісти роблять висновок, що Дикун проігнорував Кабмін, Мінекономрозвитку, ФДМ і передав 1800 га держземель в приватне користування. Збитки держави оцінюються на понад 36 млн грн. У суді визнали, що Дикун перевищив свої службові повноваження.

Тепер же Дикун намагається застосувати схожу схему в Родниківці під Уманню. Процес приватизації земель ДП "Ягубець" супроводжувався адвокатом Інною Патрікеєвою - дружиною директора КСП "Ягубець" Костянтина Сидорука. Вона ж представляє інтереси директора КСП "Родниківка" Сергія Войченка. І КСП "Родниківка" заявляє права на 2300 га в Родниківці. З 2014 вона, як зазначають журналісти, без документів і сплати за оренду, обробляє 2300 га держземель. Керівник КСП "Родниківка" Сергій Войченко є депутатом Паланської сільради від "Слуги народу". Депутатом Паланської міськради є і Тетяна Дикун, "слуга народу" - і дружина брата Андрія Дикуна. А брат Любомир Дикун - депутат Черкаської облради від "Слуги народу".

"На Черкащині організувався цілий сімейний підряд "слуг народу", які вправно вміють "передавати" державну землю в приватні руки, позбавляти людей паїв і заробляти мільйони на чужій землі... Вирішити ситуацію можуть правоохоронні органи, які працюють над справами Дикуна", - йдеться в матеріалі.

Джерело: Апостроф

Авіабомба знищила кілька будинків: Окупанти завдали нового удару по Харкову (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 20:29

Російські військові 3 травня атакували Холодногоріський район Харкова. Для атаки ворог використав далекобійну зброю УМПБ Д-30. Про це йдеться у повідомленні міської прокуратури, передають Патріоти України. Приліт стався у приватному секторі міста, де н...

"За пряму та безсоромну підтримку": Захарова пригрозила Заходу "нищівним ударом відплати" у разі атаки ЗСУ на Кримський міст

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:40

Представниця МЗС Росії Марія Захарова видала порцію погроз на адресу партнерів України у зв'язку з можливим ударом по Кримському мосту. Її заяву оприлюднив пропагандистський портал "Известия", передають Патріоти України. За версією пропагандистів, Укра...