"Пережив десять воєн!": Чому Україні треба повторити досвід Ізраїлю, - експерти

Україні, яка перебуває в стані війни з Росією вже більше п'яти років, є сенс не просто звернути увагу на досвід Ізраїлю, а й спробувати використовувати цей досвід на практиці. Про це йдеться в статті ZN. Відзначається, що Ізраїль живе і розвивається в умовах безперервної війни, яка триває вже 71-й рік, повідомляють Патріоти України.

"На наступний день після проголошення незалежності на молоду державу напали відразу п'ять арабських держав. Після чого Ізраїль пережив більше десяти воєн. Не програвши жодної. І зумів не тільки створити одну з найбільш боєздатних армій світу, а й стати одним зі світових лідерів з цілого ряду напрямків. З ростом ВВП від 2,8 млрд дол. в 1960-му до 365,6 млрд дол. в 2018-му. При населенні менше 9 млн осіб і відсутності яких би то не було знакових запасів природних копалин", - йдеться в матеріалі.

Факторів, що сприяли такому зростанню, безліч. Деякі, в силу різних причин, Україні не підходять. Але дещо, щоб не винаходити велосипед, можна і потрібно імплантувати.

Фактор номер один - діаспора

Саме завдяки впливу і активної позиції єврейського лобі США, Ізраїль багато в чому зміг і відбутися як держава, і вистояти на зорі незалежності. Отримавши гроші і зброю. І лобіювання інтересів Ізраїлю не припиняється донині. Що наочно видно і з позиції США в тій же ООН, і тих же кроках нинішньої адміністрації Білого дому.

Фактор номер два - армія

Армія, яка була створена через два тижні після проголошення незалежності і з коліс вступила у війну; армія, яка починала воювати, будучи практично беззбройною, зуміла в підсумку стати тим, чим є на сьогоднішній день. Вигравши, як говорилося вище, всі війни.

Ізраїльський ВПК користується не менш заслуженою повагою в світі, ніж ізраїльська армія. Такий бренд як автомат "Узі" знаменитий не менш, ніж автомат Калашникова. Але успіх ВПК, в тому числі і комерційний, досягнутий в куди більш серйозних областях, ніж стрілецька зброя. Починаючи від ракет, радарів, кіберзброї і БПЛА і закінчуючи системами ПРО. Тому що ізраїльські системи "Залізний купол" (нижній рівень системи ПРО), "Чарівна паличка" або "Праща Давида" (середній рівень системи ПРО) і "Хец" (вищий рівень системи ПРО) дійсно накрили країну надійним куполом.

Фактор номер три - камені буття

У тому, що Ізраїль називають найдемократичнішою країною на Близькому Сході, чимала заслуга ізраїльської судової системи. Яка може стати для України дуже серйозним об'єктом для прикладного вивчення.

Фактор номер чотири - економіка

Серед безлічі проривів і досягнень на одному з найпочесніших місць перебуває ізраїльський хай-тек. І по прибутковості ця галузь випереджає і ВПК, і багато інші успішні сфери економіки. Ізраїльські стартапи з кожним роком залучають все більше інвестицій, сума яких обчислюється в мільярдах доларів. Тільки за перший квартал 2019 року було залучено понад 1,5 млрд дол. А середні зарплати в області хай-тек більш ніж в два рази перевищують середні зарплати по країні. Досягнувши в минулому році рівня в еквіваленті - майже 175 тис. грн на місяць.

Росія змінила тактику: Експерт назвав ключові умови, за яких Україна зірве плани наступу ворога

субота, 20 квітень 2024, 7:50

Українці нададуть російським загарбникам "запрошення до пекла", якщо найближчим часом наша країна отримає від партнерів необхідну підтримку. Це американський пакет військової допомоги, чеська ініціатива із закупівлі та постачання боєприпасів, робота пр...

"Як тільки ви починаєте...": Київ має нестандартно реагувати на тактику Путіна, - швейцарський експерт

субота, 20 квітень 2024, 7:38

Відео з фронту свідчать про те, про що вже давно говорять військові експерти, Росія має проблеми з постачанням достатньої кількості матеріалів для війни в Україні, передають Патріоти України. На кадрах видно, як російські військові пересуваються прифро...