Перші словацькі МіГ-29 не просто в Україні, а вже виконують бойові завдання

Ці літаки стануть першими саме із західною електронікою, та суттєво зміцнять ЗСУ напередодні контрнаступу

Словацькі МіГ-29SA перед перельотом в Україну, березень 2023 року

Перші чотири винищувачі МіГ-29SA, передані Україні від Словаччини і про переліт яких на нашу територію стало відомо 23 березня 2023 року, вже виконують бойові завдання в складі Сил оборони України.

Зокрема, ці літаки захищають небо над Харковом. Про це під час свого візиту до Словаччини в середу 29 березня 2023 року заявила віце-спікер Верховної Ради України Олена Кондратюк під час виступу перед Національною радою Словацької Республіки, пише словацький портал SITA.

Навіть якщо "словацькі" МіГ-29SA фактично виконують бойові завдання на іншій ділянці фронту, так ми в принципі можемо дізнатись про те, що ці літаки уже в строю ЗСУ та захищають небо України. Тим більш, що заяву про це зробив високопосадовець України під час контактів з владою Словаччини як країни, що надала нашій державі суттєву військову допомогу.

І котра водночас по темі підтримки для ЗСУ відчуває певну політичну турбулентність: наприклад, передачу літаків Україні блокував особисто вже екс-прем’єр Словаччини та лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо, який відрізняється проросійськими настрою; більш того – та сама Smer-SD уже подала до суду на уряд Словаччини, бо вважає рішення про передачу винищувачів для України "неправомірним".

Винищувачі МіГ-29SA від Словаччини для України важливі не тільки тим, що допомагають кількісно зміцнити авіацію ЗСУ напередодні очікуваного контрнаступу. Але й тим, що ці літаки мають важливі якісні характеристики: MiG-29AS були модернізовані у 2000-х роках установкою електроніки західного виробництва, зокрема комп'ютера, систем навігації та багатофункціональних моніторів у кабіні пілота. Що теоретично дає певний "заділ" під адаптацію таких винищувачів під західні зразки озброєнь.

Про кількісні характеристики варто нагадати й такий момент: спочатку планувалось, що словацькі ВПС дадуть лише 10 із 11 своїх МіГ-29, один "борт" стане музейним експонатом. Але в підсумку кількість запланованих до передачі літаків від Словаччини виросла до 13 одиниць, ймовірно три "борти" - будуть зі зберігання та використовуватимуться як "донори запчастин".

Винищувачі МіГ-29 словацьких ВПС, архівне зображення з відкритих джерел

З подачі Москви? Лукашенко заявив, що Заходу варто "зіграти з Росією внічию", і заговорив про "зникнення" України

четвер, 25 квітень 2024, 15:56

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Заходу "зіграти внічию з Росією". Він пригрозив, що в іншому разі війна може закінчитися "припиненням існування України", передають Патріоти України. Про це білоруський диктатор заяви...

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...