Перший інцидент в історії США: Верховний суд Колорадо заборонив Трампу брати участь у президентських виборах. Дональд Фредович визнаний заколотником та загрозою державного устрою

Верховний суд американського штату Колорадо ухвалив рішення вилучити колишнього президента Дональда Трампа зі списку кандидатів на посаду президента США 2024 року, повідомляє CNN.

Таке рішення суд прийняв через роль Трампа у подіях 6 січня 2021 року, коли його прихильники проникли у Капітолій у спробі оскаржити результати президентських виборів, згідно з якими перемогу здобув Джо Байден.

Це судове рішення зробило Дональда Трампа першим кандидатом у президенти в історії США, якого визнали таким, що не має права очолювати Білий дім, згідно з положенням Конституції, яке вкрай рідко використовують і яке забороняє посадовим особам, які брали участь у "заколоті або повстанні", обіймати офіційні пости.

Суд за невеликої переваги голосів (4:3) дійшов висновку, що Конституція забороняє претенденту на висунення від Республіканської партії 2024 року з'являтися у виборчому бюлетені через його роль "у підбурюванні до насильства проти уряду США".

Постанова суду стосується тільки республіканських праймеріз у штаті Колорадо, які відбудуться там 5 березня, але це рішення, ймовірно, також вплине на статус Трампа на загальних виборах 5 листопада.

Варто зазначити, що кілька попередніх спроб викреслити Трампа з виборчого бюлетеня в інших штатах не увінчалися успіхом в місцевих судах.

Кампанія Трампа вже назвала рішення судів Колорадо жахливою помилкою і недемократичним, та буде оскаржувати вирок у Верховному суді США.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...