Під час вторгнення в Україну викрали й катували американця: США вперше висунули обвинувачення у воєнних злочинах чотирьом росіянам

6 грудня генеральний прокурор США Меррік Гарланд оголосив, що мін'юст США вперше в історії обвинуватив у воєнних злочинах чотирьох російських військовослужбовців за викрадення і знущання з американця, який під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну жив у селі Милове Херсонської області. Стенограму опублікував сайт Мін'юсту, передають Патріоти України.

"Серед обвинувачень – змова з метою скоєння воєнних злочинів, зокрема воєнних злочинів, оголошених міжнародною спільнотою поза законом після Другої світової війни, – незаконне ув'язнення, катування й нелюдське поводження. [...] Ми стверджуємо, що у квітні 2022 року два командири російських сил Сурен Сейранович Мкртчян і Дмитро Будник, а також два солдати нижчого рангу, імена яких Валерій і Назар, скоїли воєнні злочини проти американського громадянина, який проживає в Україні з 2021 року", – сказав генпрокурор США.

Він наголосив, що американець, який проживав у Миловому, був відповідно до міжнародного права "захищеною особою". "Після вторгнення російських військ у Милове потерпілого викрали з його будинку троє обвинувачених – Мкртчян, котрий був одним із командирів, а також Валерій і Назар, солдати нижчої ланки, – та їхні спільники. Ми стверджуємо, що під час викрадення обвинувачені кинули оголену жертву на землю, зв'язали йому руки за спиною, направили пістолет йому в голову й побили його ногами, кулаками і прикладами зброї", – заявив Гарланд.

За даними американського слідства, обвинувачені 10 днів тримали американця в комірчині, катували під час допитів, били пістолетом і кулаками, роздягали, фотографували й погрожували зґвалтувати, інсценували спробу вбити його і примушували до фізичної праці.

Генпрокурор США подякував американським відомствам, які допомагали в розслідуванні, а також "неймовірній мужності" партнерів в Україні, зокрема Генеральній прокуратурі України.

"Ця історія має чітко показати, що в міністерства юстиції – і в американського народу – довга пам'ять. Ми не забудемо звірства в Україні. І ми ніколи не перестанемо працювати над тим, щоб притягнути винних до відповідальності. Протягом усієї нашої роботи ми й надалі покладатимемося на верховенство закону", – наголосив Гарланд.

Милове розташоване на правому березі річки Дніпро, цю територію українська армія деокупувала восени 2022 року.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...