"Підлітків у Бердянську росіяни стратили без суду. Червоний Хрест, незважаючи на всі прохання, не втрутився", - омбудсмен Лубінець

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону розповів, що в Бердянську відбулася позасудова страта Росією двох українських підлітків - Тиграна Оганнісяна і Микити Ханганова. Лубінець звертався до Червоного Хреста, коли РФ проти них відкрила справу і вони були ще живі.

Лубінець повідомив більше подробиць щодо підлітків, оскільки в ЗМІ були різні дані щодо їх смерті - одні говорили, що хлопці загинули під час перестрілки, а інші - що росіяни вбили їх ще раніше в СІЗО.

"На даний час єдине, що нам відомо – хлопці загинули. За моїми даними, це була страта і можливо після цього було якесь інсценування, щоб виправдити дії російських військовослужбовців", - додав він.

Лубінець розповів, що після отримання інформації від слідчого комітету РФ про підозри підліткам в їх нібито намаганні провести диверсію на залізничній колії, одразу ж були звернення "по різних каналах до Росії, щоб, по-перше, нам надали всю інформацію про них, а, по-друге, щоб українських дітей повернули додому в Україну". Також було термінове звернення до МКЧХ, проте там заявили, що не мають доступу до т.о. Бердянська, тож не можуть виконати свій мандат.

"Тіла не віддали рідним загиблих хлопців. Я зі свого боку звертався по каналу комунікацій до Москалькової (Тетяна Москалькова - Уповноважена з прав людини у РФ. - Ред.) офіційно, щоб тіла хлопців повернули родичам в Україну", - розповів Лубінець.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...