Підозрюють у махінаціях на десятки мільйонів доларів: У Києві при спробі вильоту затримали топ-менеджера Юлії Тимошенко (фото)

В аеропорту "Київ" ім. Сікорського ( "Жуляни") 13 серпня під час спроби покинути Україну затримали керівника Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) Андрія Власенка. Його призначення, як заявляють нардепи, особисто пролобіювала нардеп Юлія Тимошенко, раніше він очолював осередок "Батьківщини" в Миколаївській області. Власенка звинувачують в розтраті майна корпорації. Також зазначається, що разом із Власенком затримали і його спільника. Про це повідомляє пресслужба Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції в Facebook, передають Патріоти України.

Посадовця і його спільника затримали в аеропорту "Жуляни" вранці 13 серпня. У такий спосіб чиновник намагався уникнути відповідальності.

Слідчі повідомили про підозру керівникові корпорації та власникові кількох товариств за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Наразі з ними проводяться слідчі дії.

Готуються клопотання в суд для обрання обом підозрюваним запобіжних заходів. За даними слідства, службові особи ДПЗКУ вчинили розтрату майна корпорації шляхом проведення експортних операцій зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти за заниженою вартістю і без здійснення попередньої оплати. Сума збитків, завдана держкомпанії, - понад 57 млн доларів.

Як працювала схема?

Усього за 10 місяців роботи в ДПЗКУ менеджер від "Батьківщини", як вважають правоохоронці, організував схеми виведення коштів на мільярди гривень і, очевидно, збагатив і себе, і своїх покровителів. Як стало відомо OBOZREVATEL з власних джерел, під час обшуків в кабінеті Власенка та інших приміщеннях, які він використовував, знайшли чорну бухгалтерію підприємства і 200 тис. доларів готівкою. Схеми, як вважають силовики, організували з ще одним давнім знайомим Тимошенко – Романом Терещенком.

Схема:

  • ДПЗКУ отримала кредит під гарантії Китаю для того, щоб налагодити виробництво і доставку зерна в китайську держкомпанію;
  • замість того, щоб постачати зерно до Китаю, його продавали за заниженою ціною наближеним нібито міжнародним компаніям;
  • насправді компанії контролювалися українцем, давнім знайомим Юлії Тимошенко Романом Терещенком;
  • фірми Терещенка отримували зерно без передоплати, а потім не платили за нього.

Тільки за п'ять місяців 2021-го пов'язаним компаніям поставили зерно на понад 6 млрд грн. Йдеться про "СН, Trans Trade RK SA", "RL Prosperis Commerce SA", "Trans Trade RK SA", "Apiq Commodities Gmbh", "Ai Amal General Traiding Limited", "QAM7", "GSteam". Всі ці фірми підконтрольні Роману Терещенку, впевнені в ДБР. І це легко довести. Наприклад, Trans Trade офіційно йому належить, а решта компаній, хоч і оформлені в Швейцарії, управляються пов'язаними з ним менеджерами.


"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...

"У різних країн - різні страхи": Прем’єрка Естонії назвала причину, чому Україну підтримують недостатньо

субота, 18 травень 2024, 21:59

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас вважає, що достатній підтримці України з боку вільного світу перешкоджає страх. Про це вона сказала в суботу на дискусії конференції Леннарта Мері про підтримку України, її цитує ERR, повідомляють Патріоти України....