Підряд чомусь отримав нефаховий виконавець: Генштаб ЗСУ витратив 600 млн на непридатну систему управління військами, - ЗМІ

Збройні Сили України витратили 600 мільйонів гривень з бюджету на систему управління військами “Дзвін-АС”, яка може бути непридатною і недоцільною. Про це сказано у розслідуванні Bihus.Info, зазначають Патріоти України.

У 2016 році оборонне відомство замовило у ТОВ «Еверест Лімітед» створення системи центру оперативного управління ЗСУ. Компанія повинна була створити софт і обладнати відповідною технікою пункти управління. Слід зазначити, що до цього “Еверест” торгувала комп’ютерами, приладдям і готовим софтом, при цьому досвіду розробки необхідного програмного забезпечення у неї не було.

Робота над проектом тривала 4 роки, за цей час кошторис зростав через постійні зміни плану та обсягів робіт. Влітку 2020 року СБУ ініціювала аудиторську перевірку, спочатку фінансову, а потім восени – комплексний аудит за проектом в цілому.

Перевірка показала, що розроблене програмне забезпечення не відповідає поставленому завданню, тому подальше використання системи “Дзвін” може бути взагалі недоцільним, а закупівля до 12 комплексів нічим не обґрунтована, тому відповідно переплата в 255 млн могла взагалі бути зайвою.

У розслідуванні сказано, що формально замовником виступало Міністерство оборони, але проектом керували чиновники Генштабу. Контракт з “Еверестом” підписав тодішній начальник військ зв’язку Генштабу Володимир Рапко, а тодішній начальник Генштабу Віктор Муженко погодив ідею збільшити кошторис на зайві 255 млн грн, тим самим потроївши кількість комплексів техніки з чотирьох до 12.

У компанії “Еверест” журналістам надали письмову відповідь про те, що інформація про недоліки “Дзвін-АС” не відповідає дійсності. У Генштабі коментувати ситуацію відмовилися.

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...