Підсумки зустрічі Зеленського і Ердогана в Туреччині: Президенти зробили спільну заяву про деокупацію Криму і Донбасу

Також було досягнуто домовленості про новий формат українсько-турецького діалогу, який буде проходити у вигляді щорічних зустрічей міністрів закордонних справ і міністрів оборони.

У п'ятницю, 16 вересня, під час робочого візиту до Туреччини президент України Володимир Зеленський зробив спільну заяву з турецьким лідером Реджепом Ердоганом, в якій, зокрема сказано про докладання зусиль до деокупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і відновлення контролю України над окремими районами Донецької та Луганської областей. Текст заяви опубліковано на офіційній сторінці глави української держави, повідомляють Патріоти України.

У заяві сказано, що Турецька Республіка підтверджує свою беззастережну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах і вітає співпрацю в рамках Кримської платформи, ініційованої Україною. "Ми погоджуємося продовжити докладати зусилля, спрямовані на деокупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також відновлення контролю України над окремими районами Донецької та Луганської областей України", - підкреслили в документі глави держав.

Крім того, Зеленський і Ердоган домовилися координувати спільні зусилля для забезпечення захисту прав людини в окупованому Криму, а також для звільнення всіх незаконно ув'язнених громадян України.

Турецька Республіка також підтвердила свою підтримку членства України в НАТО. Для досягнення критеріїв членства в Альянсі, будуть проводитися спільні військові навчання.

Під час зустрічі Зеленського і Ердогана було досягнуто домовленості про новий формат українсько-турецького діалогу, який буде проходити у вигляді щорічних зустрічей міністрів закордонних справ і міністрів оборони за формулою "два плюс два" (квадрига).

"Наголошуємо на важливості об'єднання зусиль для зміцнення миру, безпеки і стабільності в Чорноморському регіоні в рамках регіональних механізмів і НАТО", - йдеться в тексті заяви.

Також в документі наголосили на важливості якнайшвидшого завершення переговорів щодо Угоди про вільну торгівлю між Україною та Турецькою Республікою.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...