Підуть на військову підтримку України: Стало відомо, коли Україна отримає перший транш з $50 млрд від заморожених активів Росії

Валдіс Домбровскіс

Україна ймовірно отримає перший транш з доходів від заморожених російських активів до кінця літа. Його розмір складатиме 1,5 млрд євро (1,6 млрд доларів). Про це повідомив європейський комісар із питань торгівлі Валдіс Домбровскіс.

Як нагадав Домбровскіс, у травні було погоджено використання доходів від заморожених російських активів на користь України.

"За нашими оцінками, цього року завдяки нашим заходам буде доступно до 3 мільярдів євро (3,21 млрд доларів), і ми очікуємо здійснити перший платіж у розмірі 1,5 мільярда євро до літніх канікул", - додав він.

Єврокомісар додав, що в першу чергу увага на використанні цих доходів буде зосереджена на військовій підтримці України.

"Ми працюємо на повну силу, щоб вже найближчим часом провести першу закупівлю", - наголосив Домбровскіс.

Заморожені активи Росії

Після повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України, партнери Києва заморозили активи країни-терориста. Мова йде про близько 300 млрд доларів, втім точної цифри немає. Ці активи включають золото-валютні резерви Центрального банку Росії, які зберігаються в іноземних фінансових установах. Київ наполягав на тому, щоб кошти були передані Україні, втім союзники переймались через репутаційні, а також юридичні ризики.

21 травня, Рада Європейського союзу схвалила передачу Україні доходів від заморожених активів Росії. Ба більше, вже в червні країни G7 домовились про передачу Україні 50 млрд доларів, для яких будуть використані відсотки від заморожених активів.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...