Після 2024 року: У Finanical Times перерахували сценарії збереження влади Путіна

Президент Росії Володимир Путін може скористатися кількома сценаріями для збереження своєї влади після 2024 року. Про це написало видання Financial Times, передають Патріоти України.

Згідно з одним із сценаріїв, президент РФ може знову обійняти посаду прем’єр-міністра. Також у нього є можливість очолити Держраду, яка в такому випадку перетвориться в орган, що диктує дії уряду. Нарешті, у Путіна є варіант стати лідером правлячої партії, яка контролює парламент і впливає на політику країни таким чином.

«Путіну потрібен конкретний механізм влади і важелі, які він міг би використати. Йому не хочеться бути старим, який командує усіма за рахунок духовного авторитету. Тепер у нього є декілька років для того, щоб подумати про організацію перехідного періоду. Він може без усякого ризику запустити тарганів серед суперників», – стверджує джерело видання, близьке до Кремля.

Російський президент розчистив ігрове поле для визначення майбутньої моделі влади, вважає керівник однієї з великих російських компаній, бесідували з Financial Times на умовах анонімності.

«Він тримав свої козирі в секреті, і тепер у нього кілька варіантів на вибір, маса часу для підготовки і жодного явного потенційного наступника. Ні в кого з сильних гравців, які вважали себе потенційними наступниками, тепер немає ніякої переваги», – пояснив співрозмовник видання.

За словами аналітика консалтингової фірми Teneo Андріуса Турсу, “найімовірніше, перестановки в уряді являють собою спробу пом’якшити суспільне невдоволення як урядом, так і загальною соціально-економічною ситуацією в країні”.

Політолог Гліб Павловський вважає, що зміна прем’єр-міністра ні на що не вплине. «Навіть якщо хтось вважає нового прем’єр-міністра наступником Путіна, він буде лише технічною фігурою, тому що насправді виконавча влада у Кремля, силових структур і наближених Путіна. Це дивний спосіб задоволення потреби в змінах, тому що насправді нічого не змінюється. Система, по суті, абсолютно та ж сама», – зазначив він.

Подібної думки дотримується політолог Катерина Шульман, яка назвала запропоновані реформи спробою прикинутися, що щось зміниться, водночас залишивши все як і раніше.

«Медведєву вигідно відсидітися, поки хтось більш жвавіше займається непопулярними речами», — вважає джерело Financial Times, близьке до Кремля.

За його словами, хоча призначення колишнього прем’єр-міністра заступником голови Ради безпеки не було підвищенням, воно дозволяє зберегти політичне майбутнє Дмитра Медведєва.

Як повідомлялося раніше, 15 січня Дмитро Медведєв оголосив про відставку з поста голови уряду РФ. Після цього Володимир Путін запропонував на цю посаду призначити главу ФНС Михайла Мішустіна, і на наступний день підписав указ про його призначення.


Понад 40 років тому їх прибрали з озброєння радянської армії: Україна знов почала запускати старі семитонні безпілотники

вівторок, 19 березень 2024, 9:41

Україна знов почала використовувати старі безпілотники "Туполєв" Ту-141/143 1970-х років. Це важкі та незграбні БПЛА, але вони потенційно ефективні. Як йдеться у матеріалі Forbes, українці востаннє використовували ці безпілотники рік тому. Понад 40 рок...

Час смажити яєчню з "путінських яєць": Євросоюз вже підготував механізм надання Україні заморожених активів РФ – ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 9:33

За кілька місяців Україна зможе покращити свої фінанси за рахунок ворога. Європейський Союз підготував пропозиції, згідно з якими Україна почне отримувати прибутки від заморожених російських активів вже у липні, повідомляє Bloomberg із посиланням на пр...