Після провокації в Петербурзі Москва висилає консула України, Київ відповів дзеркально. Відео затримання Сосонюка

Москва заявила про "небажаність" перебування в Росії українського консула Олександра Сосонюка, прот котрого ФСБ вчинила провокацію з затриманням за шпигунство, зазначають Патріоти України.

Так тимчасовий повірений у справах України був викликаний в Москві до МЗС РФ "у зв'язку з протиправною діяльністю консула в Петербурзі". Там дипломату повідомили, що "перебування українського консула Сосонюка в Росії небажане, йому рекомендовано покинути країну протягом 72 годин, починаючи з 19 квітня".

У відповідь на провокаційні дії РФ МЗС України зажадала від старшого дипломата посольства Росії в Києві залишити територію України впродовж 72 годин, починаючи із 19 квітня.

"На тлі ескалації Російською Федерацією безпекової ситуації та масованої антиукраїнської пропаганди російська сторона продовжує провокації проти співробітників дипломатичних установ України в Росії.

Висловлюємо рішучий протест щодо неправомірного затримання 16 квітня співробітника Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі та надання йому припису залишити територію РФ до 21 квітня. Повністю відкидаємо висунуті консульському співробітнику звинувачення.

Також з'явився запис затримання ФСБ українського дипломата в Петербурзі, де відображено, що українського дипломата затримали в одному з ресторанів. Його доставили в будівлю ФСБ, де представники російських спецслужб звинуватили Сосонюка в шпигунстві.

Звернемо увагу, що ФСБ провела очну ставку, під час якої неназваний чоловік, який залишився за кадром, представився продавцем з місцевого ринку Юнона і повідомив про те, що Сосонюк нібито хотів купити у нього бази даних громадян РФ.

Судячи з усього, свідчення анонімного російського торговця стали підставою для звинувачення українського дипломата.

Такі дії російської влади грубо порушують Віденську конвенцію про дипломатичні зносини від 1961 року і Віденську конвенцію про консульські зносини від 1963 року та вкотре підтверджують обраний Росією курс на подальше загострення з Україною.

У відповідь на зазначену провокацію старший дипломат посольства Росії в Києві має залишити територію України впродовж 72 годин, починаючи із 19 квітня", - заявив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...