Після призначення Татарова в ОПУ на його оточення переписали активи "Укрбуду", - журналістське розслідування

Журналісти заявляють: оточення заступника глави ОПУ Олега Татарова, фігуранта справи "квартир Нацгвардії", перейняло контроль над деякими об'єктами бізнес-імперії Микитася, поки той перебував у СІЗО. Про це йдеться в розслідуванні журналістів Bihus.info, повідомляють Патріоти України.

Журналісти розповідають, що наприкінці 2019-го, після того, як експрезидент компанії “Укрбуд” Максим Микитась опинився в СІЗО через так звану справу “квартир Нацгвардії”, а сам “Укрбуд” по суті зупинив роботу, було створено компанію “Дейрінг Капітал”. Фірма “прописалася” в Києві, на Антоновича, 131, де у власності Олега Татарова і членів його родини є цілий ряд об’єктів нерухомості.

Одним з власників фірми “Дейрінг Капітал” став тесть Олега Татарова Олександр Павлушин. Журналісти стверджують, що фірма без жодного будівельного досвіду зуміла “перехопити” одну із забудов “Укрбуду”: влітку 2020-го, незадовго до призначення Татарова в ОП, вона в прискореному режимі почала оформлювати право на оренду 1,3 га землі у Святошинському районі для зведення багатоповерхівки, яку до початку проблем планував “Укрбуд” і вже мав щодо цього домовленості.

Партнеркою тестя Татарова по “Дейрінг Капіталу” є Людмила Міщенко з пропискою у Донецьку. Вона ж значиться співвласницею ще однієї компанії з реєстрацією на Антоновича, 131 – “Кій-Плаза”. Її партнером тут записано киянина Валерія Міщенка. Наприкінці жовтня 2020-го, через два місяці після призначення Татарова в ОП, Міщенко став власником 45% близької до Офісу Президента компанії “Еко-Буд-Трейд” – підрядника одного з найскандальніших і найкорупційніших київських об’єктів – Подільсько-Воскресенського мосту. Ці 45%, записані раніше на підставну особу, могли належати належали Максиму Микитасю – це підтверджується рядом неофіційних документів, що є в розпорядженні Bihus.Info і заявою самого Микитася.

Компанія “Еко-буд-трейд” свого часу отримала від київських комунальників право за орієнтовно 7 млрд грн будувати Подільсько-Воскресенський міст. Журналісти стверджують, що “Еко-буд-трейд” виступив тоді “прокладкою” – отримував комунальні кошти, частину лишав собі, а на решту шукав реальних підрядників.

“Еко-буд-трейд” при цьому “вріс” і в ряд інших київських комунальних підрядів, освоївши мільярди гривень. За інформацією журналістів, фірму контролює Денис Комарницький – соратник колишнього київського мера Леоніда Черновецького, а нині так званий “смотрящий за Києвом” від Офісу Президента. У 2019-му Комарницький зблизився з командою “Слуг народу” та найімовірніше почав співпрацю з нардепом Миколою Тищенком і керівником ОП Андрієм Єрмаком. Тоді ж, за словами Микитася, він придбав у Комарницького частку в “Еко-Буд-Трейді”, яка нині відійшла Міщенку.

Водночас журналісти зазначають, що Валерій Міщенко може оформити контроль над ще одним активом Микитася – компанією “БК “Укрбудмонтаж”. Ця фірма протягом останніх кількох років отримала близько 3 мільярдів гривень держпідрядів на роботи для “Енергоатому” та “Чорнобильської АЕС” і контролювалася дружиною Максима Микитася. У 2019-му дружина Микитася зі співвласників компанії зникла, фірму записала на одного з її давніх співробітників. Навесні 2020-го, приблизно у той самий час, коли у соціальних мережах вже почали обговорювати можливе призначення Олега Татарова в Офіс Президента, Валерій Міщенко підписав з новим формальним власником “Укрбудмонтажу” договір, за яким Міщенко схоже надав якусь позику під заставу компанії. "Можна припустити, що цей договір є шляхом до передачі активу новому власнику", - пояснили свої здогадки журналістирозслідувачі.

Міноборони США готує зброю до відправки в Україну - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:42

США готуються якомога швидше затвердити новий пакет військової допомоги для України, бо Конгрес має скоро ухвалити закон про підтримку України. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, передають Патріоти України. ЗМІ зазначає, що мовиться пр...

"Аборигени з'їли дядька": У Папуа-Новій Гвінеї обурені словами президента США Байдена

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:30

Президент США Джо Байден висловив припущення, що його дядька могли з’їсти канібали в Папуа-Новій Гвінеї під час Другої світової війни. Це викликало в острівній країні суміш здивування та критики. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на місцевих ...