Після внесення змін в Конституцію РФ потрібно "заново почати відлік президентських термінів", - Сурков

Екс-помічник Путіна заявляє, що в Росії «природним чином склалася не просто президентська, а гіперпрезидентська форма правління».

Колишній куратор "ЛДНР" в Кремлі, екс-помічник президента РФ Владислав Сурков вважає, що після внесення змін у російську Конституцію потрібно "заново почати відлік президентських термінів". Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Актуальные комментарии", повідомляють Патріоти України.

"Якщо будуть в підсумку якось уточнені повноваження президента, а начебто про це також йшлося, то правова логіка призведе до необхідності заново почати відлік президентських термінів. Тому що з новими повноваженнями це буде вже ніби інший інститут президентства. На нього не зможуть поширюватись обмеження нинішнього президентства. Принаймні, якщо влада не піде на новий відлік, вона сильно погрішить проти юридичної чистоти. Це моя приватна думка, звичайно. Але ґрунтується на досвіді законотворчості", – сказав Сурков.

За його словами, в Росії "природним чином склалася не просто президентська, а гіперпрезидентська форма правління". "Вона органічна для нашої політичної культури і, моя думка, її треба формально-юридично закріпити", – сказав Сурков.

15 січня президент РФ Володимир Путін оголосив щорічне послання до Федеральних зборів, в якому запропонував внести зміни в Конституцію РФ. Він запропонував закріпити в Конституції статус і роль Державної ради; затвердити пріоритет Конституції РФ над міжнародними договорами; посилити взаємодію між державними та муніципальними органами влади; дати право Держдумі затверджувати прем'єр-міністра, а також за його поданням всіх його заступників і федеральних міністрів.

Крім того, Путін запропонував внести поправку про обов'язкове дотримання критеріїв (громадянство і термін проживання) членами уряду, парламенту і керівниками суб'єктів федерації і про посилення вимог до президента (терміни на посаді).

За його словами, за зміни в Конституцію буде запропоновано проголосувати громадянам Росії. У 2024 році у Путіна закінчуються президентські повноваження, і, згідно з Конституцією РФ, він не може більше балотуватися на пост глави держави.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...