"Північний потік-2" поділив Європу на Німеччину і всіх інших, - іноземні ЗМІ

Росія впевнено вбила клин між Німеччиною і східними сусідами, а також між Німеччиною і ЄС.

Спорудження російського газопроводу «Північний потік-2», який оминає Україну й Польщу, буде завершене. Данія дала дозвіл на прокладання труби через води своєї виключної економічної зони. Тож попри гостру критику з боку Вашингтона, Києва і Варшави, «Північний потік-2» буде завершений, згідно з планом на початку наступного року. Про це пише New York Times, нагадуючи, що проект повністю належить російському енергетичному гіганту «Газпрому», передають Патріоти України.

Він дуже чутливий з точки зору геополітики, тому що збільшує залежність Німеччини й Європи загалом від російського газу. При цьому поставки будуть йти в обхід України й Польщі, відбираючи в економік цих країн дохід від транзиту. Деякі критики стверджують, що Росія особливо хоче завдати удар по українській економіці на тлі анексії Криму й продовження війни на Донбасі.

Себастьян Сасс, який представляє компанію Nord Stream 2 AG, запевняв ЄС, що шкода для України перебільшена. Він наголосив, що Європі потрібен дешевий газ на тлі скорочення використання вугілля і ядерної енергетики. Крім того, частина російського газу й далі буде транспортуватися через українську ГТС. Тим часом, в США президент Дональд Трамп сказав, що новий трубопровід «зробить Німеччину заручницею Росії». А сенатор республіканець Тед Круз вказав на те, що «Північний потік-2» лише заохотить російську військову агресію. Обидва американці пригрозили накласти економічні санкції на компанії, яку будують трубопровід. Однак, будівництво майже закінчилося. І аналітики кажуть, що вже надто пізно запроваджувати санкції.

Видання нагадує, що Німеччина вже відмовилася від ядерної енергетики. Це зробило її більш залежною від вугілля, ніж захисникам довкілля хотілося б. Перехід на природний газ може допомогти скоротити вдвічі викиди вуглекислого газу в атмосферу. Тому дешевий російський газ здається привабливим в країні, де ціни на енергію вже дуже високі. Але німецька підтримка нового газопроводу підірвала солідарність всередині ЄС.

«Північний потік-2 політично чутливий тому, що він стратегічно розриває Європу між інтересами Німеччини й інтересами всіх інших. Це створює серйозну недовіру й напругу у відносинах з Польщею й Україною», - сказала старший науковий співробітник німецького Фонду Маршалла Крістін Берзіна. Але навіть противники «Північного потоку-2» в Німеччині, такі як Норберт Рюттген, який очолює парламентський комітет з закордонних справ, переконаний, що для американських санкцій проти російської труби вже надто пізно.

Навіть гірше, якщо США все ж наважаться запровадити їх, це вдарить по адвокатах трансатлантичних відносин, які й так в оборону через агресивну критику Трампа на адресу канцлера Ангели Меркель і її політики. Це може відкрити новий розділ у торговельній війні. На думку Рюттгена, який входить у партію Меркель, «Північний потік-2» вже став російським успіхом. «Росія вбила клин між Німеччиною і східними сусідами, між Німеччиною і ЄС, а також між Німеччиною і США», - пояснив він.

У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, - омбудсмен Лубінець

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:04

У тимчасово окупованому Мелітополі 14-річним вихованцям обласного центру соціально-психологічної реабілітації, які залишились без батьківського піклування, ворог примусово видав російські паспорти. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав л...

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...