Плани Путіна провалилися: Чорноморський флот РФ став "безпорадним" і використовується лише як оборонна сила, - західний дипломат

Чорноморський флот Росії та авіакрило, що його супроводжує, постраждали від новаторських атак українських ракет і безпілотників, що залишило силам, яких колись боялися, "безпорадну" другорядну роль. Тепер кораблі цього російського угруповання використовуються "тільки як оборонна сила" з періодичними ударами крилатими ракетами, передають Патріоти України.

Про це написало видання Politico, посилаючись на заяву неназваного західного дипломата. "Російський Чорноморський флот розбитий", – сказав він.

Успішні операції Збройних сил України змусили кораблі РФ місяцями залишатися далеко від берега і практично не брати участь у бойових діях. Те, що флот залишається у відкритому морі, "серйозно обмежує можливості російської кампанії" на півдні України, сказало джерело журналістів.

Сам флот, що складається з невеликих ракетних корветів і фрегатів, десантних кораблів та шести підводних човнів, як і раніше, має понад 30 кораблів у морі або в порту, але їхня ефективність і здатність до маневрування серйозно знизилися після знищення крейсера "Москва".

Флоту загрожують українські протикорабельні ракети "Нептун" вітчизняної розробки (вони й потопили "Москву") і подаровані Данією ракети "Гарпун", які цієї весни потопили російський корабель постачання.

У виданні наголосили, що Чорноморський флот РФ колись вважався центральним елементом спроби диктатора Володимира Путіна завоювати Україну.

Коли президент Росії розпочав повномасштабне вторгнення в лютому, кораблі, що базуються в Криму, були в центрі подій, запускаючи ракети "Калібр" по військових і цивільних об'єктах у глибині країни, блокуючи доступ до портів і погрожуючи висадженням морського десанту в Одесі.

"Однак відтоді Київ перехопив ініціативу, оскільки ракетні удари й таємничі вибухи завдали шкоди російському флоту, потопивши кілька кораблів, у тому числі його флагманський крейсер "Москва", і знищивши його авіакрило, що базується в Криму", – сказано у статті.

Наголошується, що Чорноморський флот не виправдав покладених на нього очікувань. З весни-2022 його проблеми посилилися "через погане керівництво, застаріле обладнання й зарозумілість, чим українці були тільки раді скористатися", написали в Politico.

"Чорноморський флот... продемонстрував відсутність серйозності в підготовці, розміщенні та проведенні операцій в умовах загрози опору України", – сказав Майкл Кофман, директор програми вивчення Росії аналітичного центру CNA з Вірджинії.

Керченському мосту, логістичним вузлам та базі в Севастополі хана? - США дозволили Україні застосовувати далекобійні ATACMS по Криму - The New York Times

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:42

Україна вже отримала версію балістичні ракети ATACMS із дальністю до 300 кілометрів, стверджують джерела. США дозволили Україні бити по об'єктах у Криму далекобійними балістичними ракетами ATACMS. Про це напередодні повідомила газета The New York Times...

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...