Побачення в Берліні: Про що домовились та не домовились Зеленський і Меркель (відео)

18 червня, в Берліні відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та канцлера Німеччини Ангели Меркель. Патріоти України пропонують ознайомитись з головні тези з брифінгу очільників держав, який проходив у резиденції канцлера.

Меркель заявила, що санкції стосовно Росії не будуть скасовані до повернення Україні її окупованих територій.

“Ми обговорювали процес щодо суверенітету України та його відновлення, говорили про Донецьк і Луганськ. На жаль, не досягнуто останнім часом прогресу. Санкції не скасовуються, поки Крим не повернеться в Україну”, – запевнила канцлер Німеччини.

У свою чергу Зеленський закликав усіх, хто виступає проти продовження санкцій стосовно РФ побувати на Донбасі, а також подивитися, у що перетворився Крим за період окупації.

“Тих, хто агітує за зняття санкцій, закликаю побувати на Донбасі й переконатися, скільки горя принесла українським людям ця війна. Подивіться на Крим, який із туристичного краю і природної перлини перетворився в реальний військовий табір”, – заявив український президент.

Також він повідомив про зустріч зовнішньополітичних радників країн “нормандської четвірки”, яка запланована на липень.

“Я дуже хочу, щоб ця зустріч відбулася терміново, тому запланована зустріч, перша робоча зустріч запланована вже в липні. Віримо в перемогу і припинення війни”, – сказав Зеленський.

Меркель висловила задоволення у зв’язку з відновленням роботи Нормандського формату.

“Я рада, що ми в рамках Мінського процесу знову відновлюємо роботу в Нормандському форматі”, – зазначила канцлер.

Окрім того, вона оцінила можливість повернення делегації Росії в ПАРЄ. За її словами, це може відбутися при певних умовах.

Обговорили голови держав і газове питання. На думку Зеленського, збереження транзиту російського газу через Україну – це гарантія енергетичної безпеки України та Європи. Разом з тим, він наголосив, що Берлін готовий до переговорів з Києвом щодо будівництва газопроводу “Північний потік – 2”.

“Не секрет, що наші позиції щодо проекту “Північний потік-2″ є діаметрально протилежними. Водночас ми вдячні за готовність до предметного діалогу з боку Німеччини з цього непростого питання”, – заявив Зеленський.

Він додав, що сподівається досягти домовленості з РФ про транзит газу в Європу без “викручування рук” Україні.

“Ви знаєте, що у нас закінчується контракт (на транзит російського газу – ред.) в кінці цього року. Але ми зараз ведемо переговори, і я думаю, що найближчим часом наші групи сядуть, і я впевнений, що ми домовимося. І ніхто Україні не буде, вибачте, викручувати руки”, – підсумував президент.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...