Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters.

За словами журналістів, багато власників таких підприємств вклали в них власні гроші. Деякі також переносять місце виробництва кожні три місяці, щоб не потрапити під удар росіян. Тепер вони закликають український уряд скоротити надмірну бюрократичну тяганину навколо закупівель зброї.

Крім того, як ідеться в матеріалі, дехто хоче, щоб їм дозволили експортувати продукцію, оскільки уряд не може купити в них усе, що виробляється.

Як розповів міністр стратегічних галузей України Олександр Камишин, потенційний річний обсяг виробництва оборонно-промислового комплексу зараз становить 18-20 мільярдів доларів.

Щоправда, як повідомляється, в уряду України справді не вистачає грошей. Він може профінансувати лише частину цієї суми.

За даними міністерства стратегічних галузей, кількість виробників оборонної продукції в Україні збільшилася більш ніж удвічі після початку вторгнення ЗС РФ. Приватних підприємств наразі налічується близько 400, а державних — 100. Щоправда, останні, як і раніше, забезпечують більшу частину виробничих потужностей.

У матеріалі йдеться про те, що, щоб розв'язати проблему нестачі коштів, Україна просить іноземних партнерів фінансувати її оборонне виробництво.

Виробники кажуть, що щосили намагаються знайти кошти. Проблема ускладнюється процесом державних закупівель, який, як вони скаржаться, є повільним і обтяжливим. Владислав Бельбас, генеральний директор "Української бронетехніки" заявив, що Міністерство оборони розміщує замовлення тільки на поточний рік, що обмежує можливості планувати на довгострокову перспективу.

Як розповіло журналістам джерело в уряді, приватні інвестиції в такі проєкти розподілені нерівномірно. Так, більше інвестицій надходить у виробництво дронів, а вкладати в артилерійські снаряди мало кому цікаво.

Переговорну позицію, яку виробить саміт миру у Швейцарії, передадуть Росії - прессекретар Зеленського

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:17

Саміт миру, який відбудеться у червні у Швейцарії, виробить спільну переговорну позицію, яку передадуть Росії. Про це прессекретар президента України Володимира Зеленського Сергій Никифоров заявив 3 травня "Німецькій хвилі", передають Патріоти України....

Допомагали своїй злочинній державі: У Фінляндії затримали російських студентів

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:05

Трьох громадян Росії підозрюють у експорті товарів подвійного призначення з Фінляндії до іноземних держав. Студенти – двоє 25-річних хлопців та 18-річна дівчина – за рішенням суду перебуватимуть під вартою, поки триває слідство. Про це пише Yle, переда...