Подарунок окупантам? У Раді з'явився законопроект про пенсії мешканцям Донбасу і Криму: Що він передбачає

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д. Він має врегулювати питання щодо виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, вони зможуть отримувати пенсії без довідки вимушено переміщеної особи, передають Патріоти України.

Один з авторів законопроєкту – голова парламентського комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець.

Він наголосив, що ситуація коли більше половини зареєстрованих на непідконтрольних територіях пенсіонерів не можуть отримати чесно зароблену пенсію – ненормальна.

Факти численних смертей літніх людей на пунктах пропуску – жахають та обурюють! Потрібні негайні зміни, – вважає Лубінець. За його словами, законопроєкт 2083-д "покликаний відновити конституційне право українських громадян на пенсійне забезпечення".

Питання треба вирішувати, – Сивохо

"Питання "на вчора" і його треба вирішувати, так вважає радник секретаря РНБО з питань реінтеграції й відновлення Донбасу. Сивохо закликає "повернути людям похилого віку пенсії, які вони чесно заробили".

60% людей перетинають лінію розмежування – це пенсіонери. Вони живуть в постійній боротьбі за виплати і документи. Так не повинно бути! 700 тисяч пенсіонерів на непідконтрольною території не можуть реалізувати своє конституційне право на пенсію. Це ненормально!
– написав він на своїй фейсбук-сторінці.

Радник секретаря РНБО вважає, що реінтеграція Донбасу неможлива без ефективного захисту і відновлення законних прав громадян.

Законопроєкт 2083-д передбачає:

  • Надати людям, які жили на окупованих територіях і не могли платити страхові внески, право докупити стаж без застосування санкцій;
  • В разі втрати документів дати можливість розраховувати пенсію на підставі інформації з реєстру застрахованих осіб;
  • Жителі окупованих територій зможуть отримувати пенсії без довідки вимушено переміщеної особи (переселенця);
  • Виплачувати заборгованість по пенсіям без терміну давності (наразі діє ліміт — 3 роки).


Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда заявляла, що українська влада поки не в змозі виплачувати пенсії на окупованій території
через неможливість проводити там законну діяльність.

Як виплачують пенсії зараз?

У 2016 році Україна схвалила рішення про більш жорсткі правила отримання пенсій для переселенців, щоб уникнути зловживань. Видачу грошей здійснювали через рахунки та мережу "Ощадбанку", введено також було систему верифікації через електронні пенсійні посвідчення. Також пенсіонери втрачали свої виплати, якщо більше двох місяців були відсутніми на територіях, підконтрольних Україні.

Це призвело до викривлення статистики переселенців, бо мешканці окупованої частини Донбасу приїжджали на підконтрольну Україні територію, ставали на облік ВПО, щоб отримувати пенсію, і поверталися додому в ОРДЛО. Час від часу вони мають проходити верифікацію, і якщо не пройдуть її, то втратять право на пенсію. При цьому на непідконтрольних територіях продовжує "процвітати" "пенсійний туризм": поїздка на український КПП і назад.

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...