Податкові накладні не перевірялись: Заступник голови ДПС розповів, чому держава втрачала щомісяця 2 мільярди гривень

За рік бюджет країни втрачав 24 мільярди, які можна було б витратити на соціальні потреби.
Євген Олейников. Фото: Укрінформ.

На початку липня Україну сколихнув гучний фінансовий скандал - в результаті аудиту була виявлена шахрайська схема, за якою держава щомісяця недоотримувала 2 мільярди гривень. Тобто за рік бюджет країни втрачав 24 мільярди, які можна було б витратити на соціальні потреби. За даними слідства, в схемі були задіяні майже 400 суб'єктів господарської діяльності, посадові особи Державної фіскальної служби і транзитно-конвертаційні групи, передають Патріоти України.

Державна податкова служба відзвітувала, що спільно з Міністерством цифрової трансформації і Службою безпеки України найбільшу шахрайську схему в історії нашої країни заблокували, а за останні два місяці додатково отримали в бюджет близько 9 мільярдів гривень.
На питання, що саме дозволяло шахраям збагачуватися за державний кошт, чи вдалося виявити ту саму «податкову діру» і які додаткові документи були прийняті, щоб виключити подібні схеми в подальшому, заступник голови ДПС Євген Олейников відповів на брифінгу, який відбувся сьогодні, 14 липня , в інформаційному агентстві «Укрінформ»: «Те, що ми виявили, мало не нормативний, а технічний характер. Була проблема некоректної роботи системи електронного адміністрування, яка дозволяла особам, обізнаним про помилку алгоритму, використовувати його таким чином, щоб система їх ідентифікувала як абсолютно добропорядних платників, податкові накладні яких підлягають безумовній реєстрації. Ця помилка була виявлена за допомогою співробітників СБУ, колег з Мінцифри і була ліквідована. Півтора місяці ми бачимо результат».

Хто допустив цю похибку, завдяки якій податкові накладні взагалі не перевірялися і через систему податкової за хвилину могли проводитися накладні на кілька мільярдів гривень, збагачуючи махінаторів, Олейников не уточнив. Але він не став приховувати, що повністю перемогти схеми ухилення від податків поки неможливо.

«Питання полягає не тільки в їх обсягах. У нас йде дискусія з різними експертами щодо СМКОР, я привожу в якості прикладу скасування обмеження швидкості на дорозі. У чому проблема швидкої їзди сама по собі? Вона якось заважає? Ні. Проблема полягає в тих ризиках, які вона несе. Так само і СМКОР, тільки тут податкові ризики. Будь-яка система моніторингу не може виключити ухилення від сплати податків. Але вона здатна знизити ці ризики, а також рівень тіньової економіки», - сказав Євген Олейников.

А поки з недобросовісними платниками податків будуть боротися за допомогою постанови № 1165, прийнятої ще урядом Гончарука 11 грудня 2019 року, «Про погодження матеріалів порядків по вопросам зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному Реєстрі податкових накладних». На сьогоднішній день зміни в неї не вносилися. Тому в будь-який незрозумілій ситуації будуть блокуватися електронні накладні. Підприємці б'ють на сполох, адже це може негативно позначитися на бізнесі, який і так переживає не найкращі часи у зв'язку з кризою.

Джерело: Укрінформ

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...