Подружжя Грищенків, яким не оголосили підозру у справі Шеремета, пов’язане з СБУ, - журналістське розслідування

Бійці Правого сектору були ідеальним «матеріалом» для «операцій прикриття» СБУ.

Журналісти видання "Заборона" опублікували нове розслідування щодо справи про вбивство Павла Шеремета. За їхніми даними, до організації вбивства можуть бути причетні співробітники СБУ, у яких «на гачку» перебувають бійці Правого сектора, навчені проведенню диверсій. Патріоти України наводять головні факти з розслідування.

Загадкова роль Інни та Владислава Грищенків

Крім Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, підозрюваними у вбивстві Павла Шеремета в МВС називали Інну і Владислава Грищенків з позивними Пума і Буча. При цьому формальне підозра їм досі так і не пред'явили. «Своє прізвисько він (Владислав Грищенко - ред.) отримав в Бучанській колонії », - зазначають журналісти.

Інна Грищенко до січня 2014 року працювала в Бучанській колонії та Лук'янівському СІЗО. Звільнившись звідти, вона пішла воювати на фронт у складі добровольчого українського корпусу Правий сектор.

«Там (у Правом секторі - ред.) було дивно, але [було] дуже багато колишніх правоохоронців. Були й опери, і слідаки, і СБУшники, які мали спеціальні знання», - розповідала Ірина Грищенко в інтерв'ю Забороні.

Журналісти зазначають, що Владислав Грищенко був п'ять разів судимий за тяжкі злочини і є сапером. "Заборона" дійшли до висновку, що Інна і Владислав Грищенко - частина мережі, яка пов'язує кримінал із силовими структурами та вищим керівництвом України.

Інсценування вбивства фермера у серпні 2016 року і дані білінгів

Влітку 2016 року, коли був вбитий Павло Шеремет, Владислав Грищенко брав участь в інсценуванні вбивства фермера Володимира Зоренка з Петропавлівки Дніпропетровської області.

У жовтні 2017 року сам Грищенко розповідав про це в сюжеті каналу ICTV, в якому також згадується, що квартиру Грищенка обстріляли (за його словами, це, імовірно, зробив Ярослав Тарасенко з метою його залякати, щоб він не давав свідчень проти замовника вбивства - фермера Петра Геника. Ярослав Тарасенко був головою Правого сектора в Павлограді, він обвинувачений в замовному вбивстві російського депутата Дениса Вороненкова, яке сталося в центрі Києва у березні 2017 року - ред.).

За офіційною версією поліції, Петро Геник звернувся до Владислава Грищенка у червні 2016 року і запропонував $30 тисяч за вбивство Зоренка (сам Зоренко згадує в сюжеті ICTV, що за його вбивство пропонували $40 тисяч).

На той момент Грищенко значився сапером 95-ї аеромобільної бригади ЗСУ і перебував у розташуванні частини у Славкурорті Донецької області. Інна та Владислав Грищенки стверджують, що замість того, щоб виконати замовлення на вбивство Зоренка, він повідомив про нього контррозвіднику, який перебував в частині. Згодом поліція з допомогою Грищенка інсценувала вбивство Зоренка, щоб затримати Геника на гарячому. Грищенко фіксував переговори з ним за допомогою прихованої камери і прослуховування в автомобілі.

Інсценування відбулося в середині серпня 2016 року, а на початку вересня Геника заарештували в Івано-Франківській області. Згодом суд його відпустив.

Журналісти зазначають, що інсценування вбивства фермера в основному підтверджується білінгами (звітами про дзвінки, інтернет-дані та інші мобільні з'єднання, які мобільні оператори надають за запитом правоохоронних органів) телефонних переговорів подружжя Грищенків, які є у справі про вбивство Павла Шеремета.

Ці дані показують, що все літо 2016 року Владислав та Інна Грищенки активно спілкувалися з оперативником Дмитром Патрелюком, начальником відділу карного розшуку Дніпропетровської області Дмитром Лагутенковим та його заступником Сергієм Юркевичем.

При цьому журналісти Заборони зазначають, що період найактивнішого спілкування Патрелюка з Владиславом Грищенком, судячи з цих даних, припадає на дні перед 20 липня 2016 року, коли був вбитий Павло Шеремет. Інсценування спроби замовного вбивства, яку, за офіційною версією, допомагав розкрити Владислав Грищенко, відбулося лише через місяць.

Біллінги показують, що до вбивства Шеремета Владислав та Інна Грищенко перебували далеко за межами Києва. Телефон Інни Грищенко був у Петропавлівці Дніпропетровської області, телефон Владислава Грищенка був у тому ж районі.

Однак від ранку 19 до полудня 20 липня, тобто під час закладки бомби в автомобіль Павла Шеремета, телефони Інни та Владислава Грищенків були неактивні - не було ані дзвінків, ані інтернет-трафіку.

Журналісти зазначають, що дорога від Петропавлівки до Києва займає близько восьми годин і «теоретично цього часу могло - правда, впритул - вистачити на те, щоб з'їздити до Києва на машині і повернутися назад».

Журналісти зазначили, що Інна та Владислав Грищенки заперечують, що були в Петропавлівці 19 і 20 липня 2016 року, хоча дані білінгів свідчать про протилежне.

Інна Грищенко заявила Забороні, що з 19 по 20 липня «перебувала або в лікарні, або вдома» (на той момент вона жила в Києві, у комунальній квартирі на вул. Курська, 5).

Владислав Грищенко стверджує, що 19 і 20 липня був у розташуванні своєї військової частини у Славкурорті. За словами його дружини він був «або на передку в Авдіївці, або вдома в Києві». Проте 19 липня його телефон визначається в Петропавлівці, а 20-го - за 18 кілометрів від неї, у Первомайському. У розташуванні частини його, згідно білінгам, в цілому не було цілий місяць: від початку липня до початку серпня.

Інна Грищенко, згідно білінгам, поїхала у Петропавлівку 14 липня і поїхала звідти разом із чоловіком 21 липня, і в ці ж дні говорила по телефону з оперативником Патрелюком. При цьому вона кілька разів повторила, що не лише не була там у зазначений період, а й не мала відношення до інсценування вбивства фермера Зоренка.

Квартира на бульварі Перова

У 2017 році, через рік після інсценування вбивства фермера Зоренка, Інна та Владислав Грищенки купили квартиру на бульварі Перова в Києві. Заборона зазначає, що в розмові з адвокатом, який представляв її інтереси перший час після арешту, вона сказала, що квартира була придбана в тому числі на гроші, отримані від Зоренка як подяка. Сам Зоренко заявив Забороні, що не давав Грищенку грошей за порятунок, а лише передавав йому в СІЗО продукти після його арешту у 2019 році.

Інна Грищенко в інтерв'ю Забороні заявила, що квартира була виділена їй Київською мерією як інваліду та військовій.

Замах на вбивство в Косові

У вересні 2019 року Владислава Грищенка звинуватили у замаху на вбивство в Косові Івано-Франківської області місцевого підприємця Михайла Чекурака.

Заборона зазначає, що замовник вбивства фермера Зоренка Петро Геник родом з Косова і ховався там від правосуддя. За версією слідства, подружжя Грищенків та їхній друг Іван Вакуленко підклали бомбу під автомобіль Чекурака. Цей вибуховий пристрій начальник кримінальної поліції Євген Коваль під час резонансного брифінгу 12 грудня 2019 року за участю в тому числі президента Володимира Зеленського назвав «майже ідентичним тому, який підірвав машину з Шереметом». Поліція назвала замовником замаху на Чекурака косівського підприємця і колишнього депутата Косівської міськради Василя Шкондеюка. На цьому ж брифінгу поліцейські розповіли, що після інсценування вбивства фермера Зоренка сімейство Грищенків займається рейдерством компаній його замовника Петра Геника на користь Василя Шкондеюка.

Заборона пише, що Чекурак вважався в Косові кримінальним авторитетом, а у 2018 році його підозрювали в тому, що він замовив підрив ресторану колишньої тещі, щоб помститися колишній дружині. В рамках цієї справи Чекурак був звільнений під невелику заставу. Адвокат Владислава Грищенка Віталій Ковальчук припускав, що Чекурак інсценував спробу підриву свого автомобіля, щоб відвести від себе підозри в підриві ресторану. Видання також зазначає, що на початку 2020 року Чекурак помер за загадкових обставин від зупинки серця.

Шкондеюк та Інна Грищенко підтвердили Забороні, що Владислав Грищенко та Іван Вакуленко були в Косові на момент виявлення вибухівки на автомобілі Чекурака. За їхньою версією, Вакуленко перебував на базі відпочинку Шкондеюка Байка, а Владислав Грищенко лише підвіз його туди і залишатися не став.

Сам Владислав Грищенко стверджує, що вперше приїхав на Байку взимку 2017-2018 року і познайомився зі Шкондеюком у 2018 році. Але за даними білінгів Владислав Грищенко був там і взимку 2016-2017 років і навіть, за даними Заборони, працював виконробом у компанії Захiдспецбудтранс-7, яка виконувала замовлення з будівництва гуртожитків для військових ЗСУ і записана на батька Василя Шкондеюка - Василя Шкондеюка-старшого.

Смерть Івана Вакуленка та зв'язок з СБУ

Однією з оприлюднених на брифінгу МВС 12 грудня 2019 року телефонних розмов була розмова між Інною Грищенко та Іваном Вакуленком на прізвисько «Пістолет». Він розповідає про те, що його викликали на допит у «справі Шеремета». За два дні до цього допиту Вакуленка знайшли мертвим у квартирі його батьків з кулею в голові. Поліція заявила, що Вакуленко застрелився.

Коментуючи цю ситуацію Забороні, Інна Грищенко пояснила, що у Вакуленка було багато побутових проблем і виклик на допит міг стати для нього останньою краплею (видання зазначає, що Інна Грищенко не дозволила дослівно публікувати її відповідь - ред.). Вона також повідомила, що ще до цього дзвінка Вакуленко приходив до неї додому, щоб повідомити їй про виклик на допит, але потім чомусь подзвонив їй і знову почав про це розмову.

В опублікованому поліцією аудіозаписі розмови Інни Грищенко з чоловіком, вона каже, що Вакуленко застрелився. Забороні вона заявила, що йому «допомогли», а аудіозаписи поліції називає змонтованими і не погоджується з тим, що вона або Вакуленко мають відношення до вбивства Павла Шеремета.

Ще один аудіозапис, в якому згадується Іван Вакуленко, опублікував колишній голова Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов.

Портнов стверджує, що на цьому аудіозаписі голоси Владислава Грищенка та співробітника п'ятого управління департаменту контррозвідки СБУ Андрія Омельченка (у відкритому доступі таких даних про Андрія Омельченка немає - ред.).

На записі Омельченко запитує у Владислава Грищенка, чи є у поліції щось у справі Шеремета на нього чи на його дружину. Той відповідає, що немає, але додає, що поліція щось знайшла на покійного Івана Вакуленка.

«На Ваню є. Шо Ваня орендував машину з трекером і телефон у нього був включений, і він туди їздив», - говорить голос, який, за словами Портнова, належить Владиславу Грищенку.

Заборона вважає, що цей епізод стосується не справи про вбивство Шеремета, а справи про замах у Косові, оскільки для поїздки туди Вакуленко орендував автомобіль, не знаючи, що в нього вбудований трекер.

Перевіривши білінги телефону Владислава Грищенко з кримінальної справи про вбивство Павла Шеремета, журналісти виявили дзвінки з номерів, які належать Андрію Омельченку. Вони зазначають, що зараз ці номери не відповідають.

Заборона пише, що Владислав Грищенко заперечує знайомство з Андрієм Омельченком, але він та його дружина періодично зідзвонювалися з ним протягом 2016 року. Редакція видання має у своєму розпорядженні білінги, з яких видно, що Владислав Грищенко розмовляв зі співробітником СБУ 10 травня, 26 червня, 1 і 27 липня, 13 і 14 серпня та 9 вересня по кілька разів на день.

Видання також зазначає, що Олександр Омельченко у 2014 році мав звання підполковника СБУ, президент Петро Порошенко нагородив його медаллю за військову службу, а у вересні 2020 року Омельченко звільнився з СБУ у званні полковника.

Інна Грищенко повідомила Забороні, що була знайома з Олександром Омельченком ще до Майдану «по роботі в [Лук'янівському] СІЗО», де він, за її словами, «працював по інформації в пенітенціарній системі». Вона також припустила, що її чоловік міг спілкуватися з Омельченком у зазначений виданням період, але додала, що вони познайомилися без її участі.

Заборона нагадує, що раніше журналісти Слідство.Інфо з'ясували, що колишній співробітник спецназу Альфа СБУ (за деякими даними діючий співробітник) здійснював спостереження біля будинку Павла Шеремета напередодні вбивства.

Крім того, були опубліковані скріншоти переписки подруги Юлії Кузьменко - колишньої представниці батальйону Донбас Василини Мазурчак - із прес-секретарем МВС Артемом Шевченком, в якій він звинувачував у вбивстві контррозвідку СБУ. Видання зазначає, що в розмові з ним Шевченко заявив, що справжність цієї переписки не доведена.

«Однак ми отримали підтвердження від співрозмовниці Шевченка і переконані в автентичності листування», - заявили журналісти Заборони.

Заборона також розповідає про тісні зв'язки Правого сектора та СБУ. Видання пише, що основою Правого сектора була воєнізована організація Тризуб ім. Степана Бандери, яка ще у 1990-х була тісно пов'язана з СБУ, зокрема, з її майбутнім головою Валентином Наливайченком.

Журналісти Заборони вважають, що бійці Правого сектору були ідеальним «матеріалом» для «операцій прикриття» СБУ. «Формально не прив'язані до СБУ, вони водночас повинні були загинути в бою або, якщо треба, відсидіти - "за себе і за того хлопця"», - зазначає видання.

Із Правим сектором був тісно пов'язаний колишній заступник командира спецназу Альфа СБУ Андрій Дубовик із позивним Правосек. Він називає себе другом Олега Мужчиля з позивним Лісник, який піднімав націоналістичний рух на сході України разом із двома соратниками по організації Тризуб - Дмитром Ярошем та Віталієм Применком, а також був видатним діячем українського буддизму і навіть заснував під Донецьком буддистський монастир. Мужчиль проводив там тренування з бойових мистецтв і ножового бою, технікою якого досконало володів. За кілька років до війни на ці тренування став приїжджати спецназівець Дубовик. Заборона також зазначає, що у подружжя Грищенків немає тісних зв'язків з будь-ким у Росії чи Білорусі, хто міг би планувати вбивство Павла Шеремета.

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...