Подвиг засекретили, щоб не спровокувати Третю світову: У США нагородили пілота, який самотужки в одному бою 70 років тому збив чотири радянські винищувачі

У США вручили Військово-морський хрест (другу за значимістю військову нагороду служби) 97-річному пілоту Ройсу Вільямсу. У часи Корейської війни він за пів години збив чотири радянські винищувачі МіГ-15. Про це повідомляє CNN.

Досягнення американського пілота пів століття тримали у таємниці. У ті часи керівництво США боялося, що ця подія могла б призвести до нової світової війни.

Як Вільямс збив 4 радянські винищувачі

Повітряний бій американського F9F Panther – першого реактивного винищувача США, пілотом якого був Ройс Вільямс та радянських винищувачів відбувся 18 листопада 1952 року. Американський винищувач злетів з авіаносця USS Oriskany, який разом із трьома іншими авіаносцями діяв у складі оперативної групи в Японському морі.

Вільямс та троє інших пілотів отримали наказ про патрулювання найпівнічнішої точки Корейського півострова, тобто межі Північної Кореї та СРСР. Через механічні проблеми іншим льотчикам США довелося повернутися на узбережжя до оперативної групи. Після цього в небі було ідентифіковано сім радянських винищувачів МіГ-15, які прямували у бік оперативної групи США.

Чотири радянські винищувачі МіГ відкрили вогонь. У відповідь Вільямс стріляв по хвостовому МіГу, який випав зі строю. Після цього понад пів години тривав повітряний бій, під час якого Вільямс зробив 760 пострілів із снарядів калібру 20 міліметрів. Завдяки професіоналізму та ціною великих зусиль Вільямс дістався авіаносця.

Після цієї події з Вільямсом зустрілося вище керівництво США. Новина про цей бій швидко розлетілася серед американської владної верхівки. Однак у Вашингтоні побоювалися, що це може призвести до нової світової війни, тож інформацію про події 18 листопада 1952 року засекретили. Наступного року пілот отримав Срібну зірку, однак нагороджували героя з формулюваннм "за збиття ворожих літаків". Безпосередньо про радянські МіГи та обставини бою не згадувалося.

Записи про ті події були розсекречені тільки в 2002 році. У пізніших інтерв'ю Ройс Вільямс зазначав, що найперше після розсекречення документів розповів про цей бій своїй дружині.

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....