Поки що без допомоги Заходу: У Раді пояснили, скільки протримається Україна без грошей партнерів

Міністерка економіки України Юлія Свириденко наприкінці 2023 року заявила, що уряду, можливо, доведеться затримати зарплати державним службовцям і вчителям, а також виплати пенсіонерам, якщо Захід не надасть фінансову підтримку у 2024 році, передають Патріоти України.

Утім, голова парламентського Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа вважає, що Україна без проблем пройде перший квартал року навіть без грошей партнерів завдяки режиму економії. Про це повідомляють на сайті парламенту.

Без грошей Заходу: як Україна впорається без зовнішнього фінансування

За її словами, економити кошти держава почала ще з січня. "Також деякі надходження державного бюджету, заплановані на 2024 рік, будуть наближені і в першому кварталі, наприклад, буде сплачено частину чистого прибутку, який НБУ перераховує до держбюджету", — розповіла вона.

Вона пояснила, що Міністерство фінансів буде активно розміщувати військові облігації для залучення приватного капіталу. У такий спосіб будуть профінансовані соціальні та гуманітарні витрати.

"Тобто ми ретельно продумали "план Б" на перший квартал, підготувалися, і все працює. Зобов'язання перед громадянами уряд виконує, всі соціальні виплати і зарплати бюджетникам будуть виплачені", — підкреслила Підласа.

Також Роксолана Підласа додала, що українська влада на всіх рівнях активно працює над тим, щоб другий квартал починати вже за допомогою міжнародних партнерів.

"Якщо вже в лютому приймуть допомогу США, то на початку березня ми отримаємо перший транш. Крім того, на нас очікує перегляд програми з МВФ і транш від Фонду також на початку березня, і я дивлюся на ситуацію зі стриманим оптимізмом", — сказала голова парламентського Комітету з питань бюджету.

Пакет допомоги від ЄС

Щодо траншу в 50 мільярдів євро, які Україні має надати Європейський Союз, то, за словами Підласої, Єврокомісія (ЄК) скористається запасним планом, якщо виділення фінансової допомоги й надалі блокуватимуть деякі країни. 10 січня видання Euractiv повідомляло, що фінансування буде надано в березні.

"Це може бути не централізований загальноєвропейський фонд, з якого надаються кошти Україні, а так званий фонд найбільших столиць, адже головними донорами ЄС є багаті такі країни, як Німеччина, Франція. Вони можуть безпосередньо допомагати Україні, надаючи бюджетну підтримку. Цей варіант наш уряд теж опрацьовує", — додала Роксолана Підласа.

Нагадаємо, в останні місяці 2023 року міжнародна підтримка України помітно скоротилася. Як підрахував Інститут світової економіки в Кілі, із серпня по жовтень партнери зобов'язалися передати Україні 2,11 мільярда євро. Це майже вдесятеро менше, ніж за аналогічний період минулого року.

В Кремлі відкорковують "Шампанське": Ле Пен після формування свого уряду обіцяє скасувати французький дозвіл Україні бити по РФ

п’ятниця, 5 липень 2024, 23:57

Лідер французьких ультраправих Марін Ле Пен, відома своїми проросійськими висловлюваннями, запевнила, що прем’єр-міністр від її партії нібито не дозволить Україні застосовувати французьку далекобійну зброю для ударів по території Росії, передають Патр...

Готували масований ракетно-дроновий удар по військовій інфраструктурі Одеси СБУ затримала жіночу агентурну групу ФСБ. Опублікована переписка

п’ятниця, 5 липень 2024, 23:30

Зловмисниці перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення. Служба безпеки нейтралізувала агентурну групу ФСБ Росії, яка діяла в Одесі. До складу ворожого осередку входили три мешканки міста віком від 19 до 23 років, які працювали у місцевій ка...