"Поки війна не прийшла до тебе в дім": Зеленський відповів Фіцо, який висміяв словаків

Президент України Володимир Зеленський побажав словакам, щоби війна ніколи не прийшла на територію їхньої країни. Про це глава Української держави заявив 10 травня на спільній із президенткою Зузаною Чапутовою пресконференції в Києві, запис якої опублікував у Facebook Офіс президента України, передають Патріоти України.

Зеленського запитали про те, що він думає про позицію словацького прем'єр-міністра Роберта Фіцо, який з нехтуванням поставився до збору словаками понад €4 млн на боєприпаси для України, а також про те, що він думає про позицію деяких словацьких політиків, які вважають, що військова підтримка України нібито продовжує війну.

Зеленський у відповідь подякував громадянам Словаччини, які, "незважаючи ні на що і ні на кого", підтримують українців із початку війни. "Хотів би подякувати людям Словаччини за їхню незгасаючу підтримку. Це так важливо. Тому що є ті, хто хоче втомитися, і вони постійно так і кажуть, що ми втомлюємося. А є люди, які розуміють, що їм непросто, але вони продовжують підтримувати Україну", – наголосив український лідер.

Він погодився, що скепсис щодо підтримки України іноді існує, "поки війна не прийшла до тебе в дім". "Я бажаю людям, Словаччині, тим, хто ще живе в цьому скепсисі щодо планів [нелегітимного президента країни-окупанта РФ Володимира] Путіна, щоб вони ніколи не побачили того, що побачили українці. Щоб війна не прийшла на їхню територію", – сказав президент.

Він додав, що якщо Україні не допомагати, вона буде слабшою, а "Путін буде йти до повної руйнації нашої держави". "Повна окупація нашої держави говорить про те, що він буде на кордонах вашої держави", – нагадав президент України, відповідаючи словацькому журналістові.

"Якщо Росія буде на кордоні з вами – хочуть цього ваші люди, не хочуть – ракети будуть прилітати, безумовно, бо це війна… Дуже важливо деяким скептичним людям розуміти: сьогодні їхні діти ходять до школи, і я думаю, що набагато краще, що їхні діти живі і ходять до школи не в підвал", – додав президент України.

За словами Зеленського, якщо Україні припинять допомагати, вона стане слабшою. Тоді ж у разі повної окупації Росія стоятиме на кордоні союзників Києва. "Чи прилітають ракети на нашу територію з території Росії? Так! Тому що це війна. Війна більше не має відстані для цих технологій. І якщо Росія буде на кордоні з вами, хочуть цього ваші люди, не хочуть – ракети будуть прилітати. Безумовно. Бо це війна. Незважаючи на те, хоче цього та чи інша сторона", – наголосив Зеленський.

Словацькі активісти ініціативи "Боєприпаси для України" за 15 днів до 30 квітня зібрали вже понад €4 млн на снаряди для ЗСУ, донати для допомоги Україні зробили понад 63,3 тис. осіб. Фіцо, коментуючи результати збору, заявив, що це все одно не змінить ситуацію, повідомляє видання Noviny. Для порівняння він використав чеський вислів "пукнути в дерево", натякаючи на те, що організований його співгромадянами збір не має сенсу.

"За рік-два буде те саме – всі гроші будуть витрачені, частину з них можуть вкрасти, але в Україні нічого не зміниться, і ми будемо там, де ми є зараз. Таке моє ставлення. Тому я, як і раніше, виступатиму за мирне врегулювання, за припинення вогню за будь-яку ціну", – заявив тоді глава словацького уряду.

Наприкінці червня Україна отримає партію танків Leopard – очільниця міноборони Іспанії

понеділок, 20 травень 2024, 20:52

Україна отримає від Іспанії новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть танки Leopard і боєприпаси. Про це заявила міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес, повідомляють Патріоти України з посиланням на El Mundo. Вона також уточнила, що постачан...

П'ять років... і далі

понеділок, 20 травень 2024, 20:19

Я зрозумів, певне, навіщо Банкова через речників і пул телеграм-анонімок так підігріває тему легітимності Володимира Зеленського на посаді Президента України. Не лише, щоб звинуватити опонентів у «розхитуванні човна під час війни». Для звинувачення опо...