Поки ЗСУ ніяк не отримають перший бойовий комплект, комплексом "Нептун" зацікавилися ще три країни

У вітчизняному ракетному протикорабельному комплексі РК-360МЦ «Нептун» зацікавлені три країни. Про це в інтерв’ю для «Новинарня» розказав Генеральний конструктор КБ «ЛУЧ» Олег Петрович Коростельов, зазначають Патріоти України. Переговори щодо придбання тривають на різних стадіях.

Найбільший прогрес зараз є з Індонезією, яка підписала Меморандум про укладення контракту на постачання берегового мобільного ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун» від ДержККБ «ЛУЧ».

– Так. Індонезія продовжує переговори, вони зацікавлені в нашому «Нептуні». Є ще дві країни, але переговори з ними – ще зовсім сирий початок, і про це говорити ще зарано, – розказав Коростельов.

Таким чином, Індонезія може стати першим закордонним покупцем «Нептуна», який 23 серпня 2020 року було прийнято на озброєння Збройних сил України.

РК-360МЦ «Нептун»

Проте від початку переговорів до укладання угоди та закупівлі може пройти не один рік, як раніше пояснював Генеральний конструктор «замовник придивляється, вимагає гарантій, хоче подивитися на результати випробування у своїй країні, тому що у одних – спекотно, у інших, навпаки – низькі температури».

Після завершення робіт по створенню мобільної версії комплексу Міноборони України замовило розробку корабельної версії ракети Р-360 комплексу РК-360МЦ «Нептун» для надводних кораблів ВМС ЗС України.

Зараз на національному флоті визначаються, який саме з кораблів буде використовуватися у якості випробувальної платформи.

Фото влучання в надводну ціль спорядженою бойовою частиною ракети Р-360 ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун»:

На завершення дослідно-конструкторських робіт, створення прототипів та дослідних зразків, а також їх випробувань необхідно ще близько півтора року.

У грудні 2020 року Міністерство оборони України та Київське державне КБ «ЛУЧ» підготували угоду на розробку авіаційної версії ракети Р-360 комплексу РК-360МЦ «Нептун» для авіації Повітряних Сил ЗСУ.

Зараз РК-360 МЦ «Нептун» – комплекс крилатих ракет наземного базування з протикорабельною ракетою призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат, корвет, десантних, танкодесантних кораблів та транспортів, які діють як самостійно, так і в складі корабельних груп і десантних загонів, та берегових радіо-контрасних цілей, в простих і складних метеоролічних умовах у будь який час доби і року, при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника.

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...

"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...