Політик та олігарх, який допомагав друзям Путіна відмивати гроші, може отримати статус Нобелівського лауреата

Одіозний вірменський політик, бізнесмен та найбільший друг Путіна на Південному Кавказі – Рубен Варданян висунутий номінантом на здобуття Нобелівської премії миру. З приміткою "за розвиток мирних ініціатив". Номінацію Варданяна активно лобіюють з Кремля, оскільки планують отримати політичні дивіденди від цього статусу, повідомляють Патріоти України.

Сам Варданян відомий як один з керівників російської офшорної компанії "Трійка Діалог". Згідно з розслідуванням OCCRP, через цю компанію таємно переказувалися гроші близьким друзям Путіна. У 2006-2013 роках крізь рахунки офшорних мереж Варданяна пройшло понад $4,6 млрд. У 2020 р. головний російський опозиціонер Олексій Навальний, нещодавно знищений кремлівським режимом, звинуватив Варданяна у хабарництві у розмірі близько $50 млн.

У 2022 році Варданяна, як і інших проксі Путіна, включили до проєкту нових санкцій США. У червні 2023 з ініціативи Служби безпеки України (СБУ) його внесли в українську базу посібників російської агресії "Миротворець" з характеристикою: "Посібник російсько-фашистських загарбників та терористів. Співучасник злочинів російської влади проти України та її громадян... підлягає негайному затриманню та передачі правоохоронним органам України чи країн НАТО".

Через два місяці екс-глава Ради безпеки вірменського анклаву в Карабаху Самвел Бабаян повідомив Громадське ТБ Вірменії, що в 2022-2023 Варданян виконував на Південному Кавказі функції російського агента. За даними впливого видання The Washington Times, також існує зв'язок Варданяна з режимом аятол.

Користуючись міжнародним авторитетом Нобелівського комітету, кремлівські пропагандисти розраховують відбілити Варданяна в очах Заходу. Якщо він таки отримає одну з найпрестижніших світових премій, то під ореолом "миротворця", Москва в майбутньому зможе знову скористатися ним у своїх інтригах на Південному Кавказі. Адже ще на початку минулого року Кремль розглядав Варданяна як реального кандидата на пост прем'єра Вірменії – у разі повалення прозахідного Нікола Пашиняна.

Про це майже відкрито висловлювалися екс-міністр та колишній заступник міністра оборони Вірменії, а Громадське ТБ республіки навіть внесло Варданяна до "чорного списку" через нападки на главу уряду.

"Багато в чому Путін прискорив велику кількість тих подій, яким він намагався запобігти", - Блінкен

вівторок, 30 квітень 2024, 11:59

Росія переорієнтувала економіку на воєнні рейки, але це не принесе їй довгострокового успіху. Про це держсекретар США Ентоні Блінкен сказав на спеціальній зустрічі Всесвітнього економічного форуму "Глобальна співпраця, зростання та енергія для розвитку...

"Попри зв'язки з Кремлем": Червоний Хрест відмовився призупиняти членство російського відділення

вівторок, 30 квітень 2024, 11:28

Міжнародний рух Червоного Хреста вирішив не призупиняти членство російського Червоного Хреста, попри потенційні порушення правил нейтралітету. Про це повідомляє The Gardian із посиланням на розслідування міжнародних ЗМІ, передають Патріоти України. За...