​Половина росіян не вбачають у своєму громадянстві нічого хорошого. Пишаються недонаддержавою переважно пенсіонери з глибинки

48% росіян не бачить в самому факті свого громадянства щось хороше для себе. Про це свідчать дані опитування Центру досліджень громадянського суспільства та некомерційного сектора Вищої школи економіки, що проходив з грудня 2020 року, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК.

24% респондентів говорять про образу, з них у 4% відчувають через свій пвспорт неповноцінність. Автори дослідження відзначають, що в 2017 році скривджених було тільки 15%.

Решта 24% з цієї половини стверджують, що не відчувають ніяких почуттів через своє громадянство. Найчастіше так відповідали молоді люди у віці від 18 до 34 років, серед них частка індиферентних становить 33%.

У 49% учасників дослідження наявність російського паспорта викликає позитивні емоції. З них про гордість говорять 29%, а про спокійну впевненість – 20%. Більше за інших пишаються країною громадяни старше 60 років, які перебувають на пенсії і не працюють (40%), а також працюючі пенсіонери (31%). У той же час працюючі пенсіонери частіше говорять про образу на країну, ніж непрацюючі, - 30 проти 24%.

Найбільшу гордість громадянство викликає у жителів Уральського і Центрального федеральних округів - 35 і 33% відповідно. Про спокійну впевненість частіше заявляють мешканці Сибірського, Уральського і Приволзького федеральних округів - по 23%. А ось ображені на країну найсильніше в Далекосхідному федеральному окрузі – 25%.

Холодніші інших виявилися жителі Північно-Кавказького федерального округу (для 40% факт громадянства не має значення) і Північно-Західного (31%). Як відзначають політологи, цей факт пояснюється іншим життєвим укладом на Північному Кавказі і близькістю до кордону з Європою областей СЗФО.

Соціологи виявили залежність ставлення до громадянства від фінансового становища. Як виявилося, чим воно краще, тим частіше громадяни говорять про ущемлення і неповноцінності. А ось в найменш забезпеченої категорії, де грошей не вистачає навіть на харчування, пишаються країною 29% росіян. У середній категорії з точки зору забезпеченості найбільше байдужих відповідей - не відчувають ніяких емоцій з приводу громадянства 27%.

Раніше опитування ВЦВГД показало, що про свято День Росії знають 73% громадян, а приводом для гордості найчастіше є армія і флот (24%) і народ (9%).

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...