"Положеніє" норм: На Галичині випробовують конче потрібний ЗСУ комплекс вогневої розвідки

Анти артилерійська установка в умовах загострення бойових дій на Донбасі має врятувати сотні, а то і тисячі солдатських життів.

1АР1 “Положеніє–2” на військовому параді України

Львівський державний завод “ЛОРТА” завершив частину полігонних випробувань комплексу 1АР1 “Положеніє–2”, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресцентр “Укроборонпрому”.

Випробовування пройшли на Яворівському військовому полігоні в рамках виконання держоборонзамовлення. 1АР1 “Положеніє–2” – автоматизований звукометричний комплекс розвідки вогневих позицій артилерійських гармат і мінометів.

Члени комісії підписали протокол, у якому зазначено, що під час випробувань виявлено 100% цілей, зокрема, розривів.

1АР1 “Положеніє–2” на військовому параді України. Фото з відкритих джерел

За результатами зроблено висновок щодо працездатності апаратури та запропоновано продовжити випробування на полігоні, який у повному обсязі забезпечить виконання вимог Програми та методики їхнього проведення.

У склад комплексу “Положеніє-2” входять апаратна машина на базі багатоцільового транспортера МТ-ЛБу, три акустичні бази, дев’ять високочутливих датчиків-мікрофонів (звукоприймачів), метеостанція тощо.

Звукова інформація, що надходить завдяки звукоприймачам, обробляється комп’ютером, який надає координати артилерійських позицій противника, а також місця розривів снарядів і мін, випущених своєю артилерією.

Надалі оброблена та зашифрована інформація передається закритими каналами зв’язку і відображається в онлайн-режимі на екрані оператора та цифровому планшеті артилерійського командира.

Як заявлено в “Укроборонпром”, дальність розвідки вогневих позицій для мінометів становить до 8 км, а для артилерійських гармат – до 25 км.

Розробка була розпочата в 1995 році та завершена в грудні 2012 року.

Комплекс “Положеніє-2” прийнятий на озброєння Збройних Сил України у 2013 році. На момент анексії Криму і початку війни на Донбасі у військах був один такий комплекс.

З 2015 року його виробництво передано на Львівський державний завод “ЛОРТА“. Тут же проводяться роботи по заміні компонентів російського виробництва на комплектуючі українського і західного виробництва.

У 2016 році станція була включена в каталог продукції державного концерну “Укроборонпром” в якості зразка продукції військового призначення, яка може бути виготовлена та поставлена на експорт.

Оточення Харкова можливе? Військовий експерт відповів, чи вдасться ворогові захопити місто

субота, 18 травень 2024, 9:05

Російські окупанти не мають достатньо сил для прориву до Харкова через Вовчанськ, Куп'янськ або з напрямку Луганщини. Про це сказав генерал армії України, голова Служби зовнішньої розвідки України 2005-2010 рр. Микола Маломуж в ефірі телеканалу "Еспрес...

Імперські амбіції не гаснуть: Більшість жителів Росії за припинення війни, але не згодні повернути захоплене

субота, 18 травень 2024, 8:45

Абсолютна більшість жителів Росії підтримують війну з Україною. Вони схвалили б рішення Володимира Путіна припинити її за умови, що захоплені території не повернуть. Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на дані опитування "Левада-Центру". З вер...