Польща не дозволить торгувати українським зерном: Україна звернеться до арбітражу

Польща продовжить заборону на імпорт зерна з України після її закінчення 15 вересня. Заборона продовжить діяти в країні, незважаючи на те, яке рішення ухвалить Європейський Союз (ЄС). Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у своєму зверненні, передають Патріоти України.

"Польща не дозволить українському зерну нас заполонити. Незалежно від того, яким буде рішення брюссельських чиновників, ми не відкриємо наших кордонів", – сказав він.

Моравецький нагадав, що Польща прийняла мільйони біженців з України, але "коли потрібно захистити власні інтереси, уряд захищатиме польське". Так, політик підтвердив намір польського уряду продовжити заборону на імпорт українського зерна.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна буде змушена звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) з приводу компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів та торгівлі (ГАТТ) у разі блокування Польщею експорту українського зерна.

"Україна, незважаючи на війну та блокування Росією наших портів, дотримується своїх зобов'язань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали наміру і не маємо наміру шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу та польських сімей!" – написав Шмигаль у Twitter.

Нагадаємо, Польща заборонила імпорт зерна та іншого агропродовольства з України ще 15 квітня. Незабаром заборона на українське зерно поширилася й на транзит через країну. У травні Євросоюз дозволив 5 країнам, які межують з Україною, ввести заборону на продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку до середини вересня.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Скоро в Україні? Британці вперше випробувували лазерну зброю проти безпілотників

субота, 27 липень 2024, 20:30

Цей зразок лазерної зброх вже здійснив понад 40 тисяч тестових годин і знищив понад 400 цілей. Британська оборонна компанія Raytheon вперше в історії країни випробувала проти безпілотників лазерну зброю, інтегровану в бронемашину, передають Патріоти Ук...