Польський Сейм обрав прем'єр-міністра

Дональд Туск у понеділок, 11 грудня, став новим прем'єр-міністром Польщі. За його обрання проголосували 248 депутатів польського Сейму, проти — 201, передають Патріоти України з посиланням на Onet.

Президент Польщі Анджей Дуда 27 листопада дав шанс сформувати уряд попередньому прем'єру Матеушу Моравецькому (Право і справедливість). Раніше в понеділок Моравецький виступив у Сеймі з промовою і представив свій уряд, але не отримав вотум довіри, що поклало кінець восьми рокам правління Права і справедливості.

15 жовтня Туск оголосив про перемогу на парламентських виборах свого альянсу опозиційних сил. Правляча партія Право і справедливість отримала більше місць, ніж будь-яка інша політсила, але недостатньо для того, щоб очолити уряд.

У листопаді представники трьох впливових опозиційних сил Польщі — Громадянської коаліції, Третього шляху і Нових лівих — підписали коаліційну угоду. Альянс Туска за підсумками виборів здобув 248 місць у Сеймі з 460, Право і справедливість має 194 місця в парламенті.

Видання Politico у своєму рейтингу визнало Дональда Туска, який був прем'єром Польщі у 2007−2014 роках і главою Європейської ради, найвпливовішою людиною в Європі.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...