Польський Сейм обрав прем'єр-міністра

Дональд Туск у понеділок, 11 грудня, став новим прем'єр-міністром Польщі. За його обрання проголосували 248 депутатів польського Сейму, проти — 201, передають Патріоти України з посиланням на Onet.

Президент Польщі Анджей Дуда 27 листопада дав шанс сформувати уряд попередньому прем'єру Матеушу Моравецькому (Право і справедливість). Раніше в понеділок Моравецький виступив у Сеймі з промовою і представив свій уряд, але не отримав вотум довіри, що поклало кінець восьми рокам правління Права і справедливості.

15 жовтня Туск оголосив про перемогу на парламентських виборах свого альянсу опозиційних сил. Правляча партія Право і справедливість отримала більше місць, ніж будь-яка інша політсила, але недостатньо для того, щоб очолити уряд.

У листопаді представники трьох впливових опозиційних сил Польщі — Громадянської коаліції, Третього шляху і Нових лівих — підписали коаліційну угоду. Альянс Туска за підсумками виборів здобув 248 місць у Сеймі з 460, Право і справедливість має 194 місця в парламенті.

Видання Politico у своєму рейтингу визнало Дональда Туска, який був прем'єром Польщі у 2007−2014 роках і главою Європейської ради, найвпливовішою людиною в Європі.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...