"Помста Богдана чи пастка ФСБ: Як Зеленський впорається з оманською історією", - блогер

"Оманське співпадіння" стане потужним внутрішньополітичним ударом по команді Зеленського і першим серйозним випробуванням Єрмака на новій посаді. А от зовнішньополітичні наслідки цієї історії - в разі, якщо Зеленський з Патрушевим так ні про що й не домовилися, будуть майже нульовими", - пише у своєму блозі Тарас Паньо, передають Патріоти України, і продовжує:

Чисельні коментатори, які свого часу шкодували, що вояж Зеленського до Оману ніколи не здійме такого шквалу емоцій, як поїздка Порошенка на Мальдіви, присоромлені. Розслідування "Схем" стосовно того, що Зеленський провів в екзотичному куточку планети один день акурат коли туди прилетів секретар російського Радбезу Патрушев і повернувся з Оману в Київ тим самим чартером, яким туди прилетів цей російський посадовець, з якоїсь точки зору, є ідеальним ударом по офісу Зеленського — і резонанс, ймовірно, таки викличе немалий.

Говорити про можливу суть і ймовірні наслідки розмови, з якої ми не знаємо жодного слова, було б необачно. Тим паче що й якихось видимих її наслідків наразі немає. Тому цікавішим є питання стосовно авторства цього удару. Той факт, що інформація про ймовірне рандеву українського президента і довіреної особи Путіна з'явилася більш, ніж за місяць після події, наштовхує на думку, що вона є не тільки, а може й не стільки результатом розслідування журналістів з використанням відкритих джерел, як результатом зливу. Який, скоріше за все, зробив хтось з числа тих, хто брав участь у поїздках — чи то з російського, чи то з українського боку.

Зважаючи на невеселий кар'єрний кінець голови президентського офісу, довго шукати кандидата на авторство зливу ніби й не потрібно. Співпадіння у часі його звільнення та зливу стосовно Оману виглядає таким самим "випадковим", як і одночасні візити Зеленського та Патрушева до цієї ж країни.

Хоча варіант, за якого інформація надійшла з інших джерел, також не є виключеним — оскільки дані стосовно перетину кордону Росії Патрушевим, на які спиралися журналісти "Схем", є найлегше доступними саме для спецслужб цієї країни.

Втім, хто б не стояв за зливом, набагато цікавішим є питання про те, як чинна влада зможе вийти з цієї історії. Той факт, що прес-секретарка президента не сказала в цій історії нічого, вартого уваги, загалом, нікого й не здивував. Гіршим для команди Зеленського є те, що і публічна реакція Єрмака на прикру подію також вийшла неадекватною. Не зважаючи навіть на Дашу Зарівну.

"Це все - неправда від початку і до кінця, і немає жодного об‘єктивного твердження" - заявила людина, яка тепер у нас відповідає за дипломатію та міжнародністосунки. Не зважаючи на те, що журналісти, за вийнятком інформації про відліт Патрушева з Росії, який простий смертний перевірити не зуміє, не дали жодного факту, який неможливо перевірити. Що саме назвав "неправдою від початку і до кінця" Єрмак — дані сайтів-реєстраторів про переміщення літака Bombardier Global Express 6000, інформацію про візити Геннадія Кернеса і Роберта Тедеєва до Москви, чи факт своєї співпраці з Тедеєвим — наразі невідомо.

Але його реакція на подію наводить нас на думки про те, що Єрмак і дотепер швидше юрист, який норовить все заперечувати, виводячи "з-під удару" себе і свого клієнта, аніж публічна особа, яка думає про те, яке враження його слова справлять на ширше коло реципієнтів. Адже політика — це не судовий процес, тут потрібні зовсім інші підходи, оскільки тактика "заперечувати все", яка добре підходить, наприклад, для спілкування з представниками правоохоронних органів, справляє на пересічних громадян не надто позитивне враження.

А от стосовно міжнародно-політичних наслідків вчорашнього зливу — то їх, скоріше за все, не буде. Оскільки факт переговорів Зеленського та Патрушева, якщо вони і справді відбувалися в Омані, дозволимо собі припустити, не був секретом ні для учасників нормандського формату, ні навіть для Держдепу США. А навіть якщо про переговори не знали ані в Берліні, ані у Вашингтоні, то політики — не користувачі соцмереж. Тому якщо ці гіпотетичні переговори не призведуть до якихось докорінних змін в зовнішньополітичній лінії офіційного Києва — чого наразі ніби як непомітно — то сам факт їх проведення не значить рівним рахунком нічого. Ну, окрім того, що український президент схильний до необдуманих і непублічних дипломатичних контактів з сумнівними партнерами і за сумнівних обставин.

Що, насправді, є проблемою України, а не кого завгодно ще. Тому й той факт, що вся історія матиме далеко гірші внутрішньополітичні наслідки для "зе-команди", аніж зовнішньополітичні — для нашої країни, видається, загалом, справедливим".

Джерело: Depo.ua

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...