Понад 20% усіх загиблих служили у ВДВ: З'явилися нові дані про втрати РФ в Україні

У Росії продовжують масово з'являтися нові могили ліквідованих в Україні російських солдатів. Про загибель від 30 до 100% похованих у них росіян не повідомлялося публічно. Понад 20% загиблих, про які дізналися журналісти, служили у ВДВ, близько 18% – це офіцери. Про це у новому розслідуванні пише Російська служба ВВС.

За останні два тижні журналісти розшукали нові могили ліквідованих окупантів на кладовищах Хабаровська, Воронежа та села Борисівка під Новоросійськом. Не про всіх із них повідомлялося публічно.

У Хабаровську знайшли 18 могил, про загибель 15 похованих у них військовослужбовців, а це близько 80% - не повідомлялося публічно навіть у соцмережах. Під Новоросійськом із 6 загиблих не згадувалися п'ятеро. У Воронежі промовчали про трьох.

"Усього ВВС ознайомилася із ситуацією на 14 кладовищах у містах і селах Росії. На кожному з них були могили солдатів, про загибель яких не повідомлялося публічно, їхня частка варіювалася від 30 до 100%. Таким чином, ми можемо припустити, що список підтверджених втрат, який веде ВВС , може містити щонайменше на 40-70% менше імен загиблих, ніж реально поховано у Росії", - пишуть журналісти.

При цьому в українському Генштабі говорять про понад 30 тисяч ліквідованих окупантів. А в Міноборони Росії востаннє звітували про втрати наприкінці березня. 1 червня голова комітету Держдуми Росії з оборони заявив, що Росія "практично перестала втрачати людей" в Україні. При цьому в низці регіонів Росії похорони військових проходять щодня.

До 10 червня журналісти також виявили повідомлення про загибель в Україні щонайменше 113 росіян, названих у публікаціях добровольцями. Реальний статус цих людей не завжди зрозумілий.

Деякі з них воювали в Україні у складі якихось козацьких загонів, інші, вочевидь, уклали короткострокові контракти з міноборони або Росгвардією.

За підрахунками журналістів, 46% загиблих "добровольців" - люди старше 40 років, 20 людей, що вирушили воювати, старші 50 років.

Абсолютна більшість загиблих добровольців має за плечима досвід служби в армії за призовом або контрактом. Про їхню загибель у Росії зараз повідомляють частіше, ніж про інші категорії військовослужбовців РФ.

"Можливо, це пов'язано з тим, що перед відправкою на фронт із добровольцями проводять лише 7 днів занять. Найчастіше це робиться на базі університету спецназу в Чечні. З квітня влада Чечні розгорнула в Гудермесі пункт збору та підготовки бажаючих поїхати воювати в Україну. Підготовкою добровольців займаються, зокрема, і інструктори Російського університету спецназу", - пише видання.

Втім вербують до окупаційної армії та традиційними способами. Наприклад, на сайті міністерства оборони РФ зараз розміщено 500 вакансій. Майже в 30% випадків пункти відбору на військову службу розташовуються в містах Дагестану - Махачкалі, Хасавюрті, Каспійську, Дербенті та Буйнакську.

"Гарматне м'ясо" на війну заманюють обіцянками грошей. Чим бідніший і депресивніший регіон - тим більше охочих "заробити", поїхавши воювати в чужу країну.

"Обіцяний оклад - від 300 тисяч рублів. Для багатьох регіонів Росії, де відсутні соціальні ліфти, служба в армії за контрактом є чи не єдиною можливістю заробити. Для порівняння: відомо лише про сім загиблих з Москви, хоча мешканці столиці становлять майже 9% населення Росії "

Гинуть від рук українських воїнів не лише рядові окупанти, а й офіцерський склад аж до найвищих чинів. У ВВС нагадали про нещодавню загибель генерал-майора Романа Кутузова. У ході бойових дій в Україні Кутузов командував "першим армійським корпусом ДНР", іншими словами – усіма збройними силами самопроголошеної "республіки".

За офіційними заявами донецьких гауляйтерів, з 24 лютого військові "ДНР" втратили вбитими 1995 людей.

"Це можна порівняти з кількістю підтверджених втрат збройних сил Росії. При цьому чисельність воєнізованих підрозділів "республіки" щонайменше у вісім разів менша за армію Росії", - зазначають журналісти. При цьому Кутузов став четвертим російським генералом (включно з одним генералом у відставці), чию загибель в Україні так чи інакше підтвердила російська сторона.

З 3502 російських військових, які загинули в Україні, 169 – це старші офіцери (генерали, полковники, підполковники, майори). Сумарно 620 осіб – тобто 18% встановлених загиблих – це офіцери.

Журналісти такий високий відсоток пояснюють пріоритетністю доставки тіл загиблих офіцерів до РФ, а також радянською системою командування армією, яку успадкувало російське командування. Більшість функцій керівництва боєм беруть на себе саме офіцери, тоді як в арміях країн НАТО багато завдань уповноважені вирішувати сержанти, капрали та інші молодші чини.

Такі втрати серед офіцерів можуть додати проблем до існуючих труднощів, з якими стикається російська армія в Україні. Зокрема, батальйонні тактичні групи, які російські військові створюють в Україні з підрозділів, що залишилися, можуть бути менш ефективними через брак грамотних командирів.

Є особливі "щасливчики" й серед видів військ. Так, зі встановлених журналістами загиблих російських окупантів понад 20% служили у повітряно-десантних військах. Понад 19% загиблих служили у мотострілецьких військах.

"Експерти відзначають, що це може бути пов'язане з характером бойових дій, які зараз ведуть російські військові. У перші тижні війни Москва провела кілька великих десантних операцій. Зараз росіяни ведуть затяжні бої на території Донецької та Луганської областей. У таких битвах суттєве навантаження зазвичай лягає саме на піхоту, а не лише на штурмові групи", – пише видання.

"Але такий високий рівень втрат серед десантників та мотострільців також може бути пов'язаний із проблемами у забезпеченні солдатів аптечками із сучасними засобами першої допомоги та погано налагодженою системою евакуації поранених з лінії фронту", - додають журналісти.

У списку втрат, які Російська служба ВВС вважає підтвердженими - 124 співробітники Росгвардії, включно з бійцями елітних загонів "Вітязь", "Росіч" та "Тайфун". Серед загиблих є щонайменше 73 бійці спецназу ГРУ та підполковник спецназу ФСБ "Альфа". Всі ці підрозділи вважаються одними з найкращих у Росії.

Нагадаємо, з березня деякі місцеві ЗМІ в Росії публікували не лише нові імена загиблих окупантів, а й вели зведений список усіх російських військових зі своїх регіонів, які загинули в Україні.

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...