Понад 270 вулиць в Україні названо ім'ям депутатки Держдуми, яка голосувала за окупацію Криму і є ярою українофобкою

Лише в трьох областях України немає вулиць на честь радянської космонавтки, члена ревізійної комісії ЦК КПРС, багаторічної депутатки Держдуми Росії Валентини Терешкової, повідомляють Патріоти України з посиланням на Facebook Олександра Рудоманова.

У своєму матеріалі українець нагадує, що в 2014 році спільно з іншими депутатами до Криму прибула Валентина Терешкова для "спілкування з жителями". 1 березня вона голосувала за дозвіл введення російських військ на територію України.

В Україні ще з часів Радянського Союзу існують вулиці, названі на честь Терешкової. Рудоманов виявив у "Вікіпедії", що на момент окупації Криму таких було 79.

Після агресії Росії частину вулиць перейменували. Наприклад, на Закарпатті та у Хмельницькій області.

Згідно з даними Державного реєстру виборців, в Україні налічується 278 топонімів на честь Терешкової.

"На тимчасово окупованих територіях є 48 вулиць і провулків на честь Терешкової: 13 - в Луганській області, 14 - в Донецькій і 21 - у Криму. На неокупованій частині України вулиць на честь Терешкової 230. У трьох областях вулиць немає - у Дніпропетровській, Луганській і Запорізькій областях, найбільше ж їх у Хмельницькій області - аж 37", - пише автор і додає таблицю.

Терешкова навіть формально підпадає під дію Закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки", тому що в 1970-1990 роках була членом ревізійної комісії ЦК КПРС, зазначає автор.

"Якщо людина була тільки депутатом СРСР, то вона не підпадає під Закон про декомунізацію, тому що це виборна особа. Але Валентина Терешкова в 1970-1990 роках була членом ревізійної комісії ЦК КПРС, а отже займала керівну посаду у вищих органах влади і управління СРСР, і тому підпадає під дію закону. Крім цього, Валентина Терешкова голосувала за анексію Криму, коли була депутаткою 6-го скликання думи РФ. Ми направили звернення до місцевої влади Сміли, Куп'янська, Чугуєва, Подільська про необхідність перейменування вулиці на честь Терешкової" , - розповів начальник відділу аналізу держави Українського інституту національної пам’яті Богдан Короленко.

Як з'ясував Рудоманов, найпоширеніша причина неперейменування - міська рада не проголосувала за відповідне рішення. Не знайшлося достатньо голосів.

Друга за поширеністю причина - депутати не знайшли голосів для перейменування на етапі топонімічної комісії.

Третя причина - місцеві жителі проти перейменування на запропоновані назви вулиць.

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині - росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

четвер, 25 квітень 2024, 10:18

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині: росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

Америка ставить питання рубо: Блінкен прибув до Китаю. В портфелі держсекретаря вагомі аргументи, щоб переконати Сі Цзіньпін не допомагати росіянам - ЗМІ

четвер, 25 квітень 2024, 10:14

За інформацією джерел адміністрація США під загрозою санкцій має намір дотиснути Сі Цзіньпіна щодо до умиротворення Росії. КНР дуже потерпає через фінансову кризу, без доброї волі Заходу уникнути економічного краху практично не можливо. Держсекретар СШ...