Попередня суддя допомагала зрадниці уникати відповідальності? У справі харківської коригувальниці новий поворот

14 лютого суддя Дзержинського районного суду Харкова Людмила Рибальченко заявила про самовідвід у справі харківської коригувальниці Дар'я Кригіної. Напередодні Івано-Франківська обласна прокуратура провела в неї вдома обшуки для перевірки можливих дій судді на користь підсудної. Про це пише "Суспільне Харків", передають Патріоти України.

"Підставою для обшуку, зокрема, стали, цитати: "Суддя Рибальченко, працюючи на посаді судді у Дзержинському райсуді міста Харкова здійснює дії для ухилення Дар'ї К. від відповідальності. Крім того, Рибальченко, перебуваючи на посаді судді, може надавати інформацію громадянину Т. про інші кримінальні справи, що є на розгляді суду", — сказано в заяві, яку прочитала суддя.

Прокуратура перевіряє можливий зв'язок Рибальченко з дядьком підозрюваної. Слідство вважає, що він знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області та співпрацює з окупантами.

Суддя Рибальченко написала заяву до Вищої ради правосуддя та генпрокурора щодо втручання в її діяльність і заявила самовідвід у справі Кригіної. Суд самовідвід прийняв. Тепер по справі харківської коригувальниці потрібно призначити нового суддю. Хто ним стане, визначить автоматизована система. Після цього розгляд справи почнуть заново.

Дар'ю Кригіну затримали у квітні 2022 року. Слідчі встановили, що Кригіна приїхала до Харківської області з тимчасово окупованої території й за завданням куратора встановлювала координати розташування військової та критичної інфраструктури міста, а також місця дислокації сил і підрозділів ЗСУ та Нацгвардії України.

За координатами, які надала Кригіна, російські окупанти скоригували вогонь по об'єктах у центрі Харкова. Внаслідок цих обстрілів були загиблі та поранені.

Крім того, слідство встановило, що Кригіна навчалася у Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого, її однокурсником був заступник голови Харківської обласної ради Богдан Мальований, у якого знайшли паспорт громадянина Росії.

22 грудня Дзержинський райсуд Харкова змінив запобіжний захід Кригіній на тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 496,2 тисячі гривень. Наступного дня вона вийшла з-під варти. Однак 6 січня її знову взяли під варту.

31 січня у суді мали переглядати відео з обшуку у Дар'ї Кригіної, однак флешкарта не бачила файлів, тому засідання перенесли.

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...