"Попливе" шляхом церкви в Америці": Священик розповів про долю УПЦ після розірвання з Москвою

Священник УПЦ Андрій Пінчук, відомий своєю проукраїнською позицією, розповів, чи дійсно його церква має намір остаточно порвати з РПЦ та яким буде її майбутнє. Про це він сказав в інтерв'ю "НВ", передають Патріоти України.

Пінчук визнав, що УПЦ наразі перебуває у невизначеному стані, адже з РПЦ і Кирилом напружені відносини і, водночас, зі Вселенським патріархатом досі не відновлено євхаристійне спілкування.

"Церковне право так вибудоване, що коли церква хоче отримати автокефалію, то має просити про неї у церкви, від якої вона йде. У випадку УПЦ такою церквою є РПЦ, хоча, згідно історичних факторів, РПЦ не є церквою-матір'ю для УПЦ. Так сталося за часів Російської імперії, що ми виявилися підпорядковані", — зазначив він.

Священник переконаний, що звертатися до РПЦ сьогодні за автокефалією — це не просто отримати очікувано негативну відповідь, а "неприпустимо з точки зору загально-людської моралі".

"Думаю і Блаженнійший (Онуфрій — Ред.), і всі учасники Собору розуміли цю колізію, і зараз трактують ту грамоту (патріарха РПЦ Олексія ІІ. — Ред.), яку називають Томосом від 1990 року про автокефалію, так як трактують, наполягаючи на своїй існуючій автокефалії. Щодо канонічного статусу — він відомий. Є канонічна церква, є церква, яка перебуває в розколі, і є церква, яка перебуває в статусі незаконного зібрання.

Останнє означає, що церква кудись йде, або заявляє про свою автокефалію, яку ніхто не визнав і гуртується навколо засудженого ієрарха. От у статусі такого зібрання довгий час перебувала УПЦ КП. УПЦ підвисла у якомусь четвертому, невизначеному стані, доки не отримає визнання від інших православних церков світу", — пояснює Пінчук.

Священник УПЦ вважає, що є декілька шляхів майбутнього розвитку його церкви, якщо Онуфрій все ж наважиться остаточно розвірвати з Москвою.

"Шлях перший — до УПЦ тепер будуть відноситися так, як відносилися до УПЦ КП ці 28 років, тобто, їх ніде не приймали, з ними ніде не співслужили, їх не визнавали канонічною церквою. А можуть відноситися до УПЦ як до Православної церкви в Америці. Їй колись Московський патріархат надав автокефалію, цю автокефалію жодна церква не визнала, і це така незрозуміла з точки зору канонічного права церква. Вона не автокефальна, її нема в диптиху, але горизонтальні зв’язки з служителями цієї церкви зберігаються — всі з ними співслужать та спілкуються", — каже він. Андрій Пінчук схиляється до думки, що УПЦ "попливе шляхом церкви в Америці".

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...