Попри нинішню зневіру щодо перспектив України, Росія далека від досягнення своєї головної мети": The Economist оцінив ситуацію на полі бою

Сили оборони України відступають під тиском повільного просування російський військ на Донбасі, де ворог має суттєву перевагу в чисельності та вогневій силі. Водночас Росія далека від досягнення своєї головної мети – встановлення контролю над Донецькою та Луганською областями до кінця цього року. Про це повідомляє The Economist з посиланням на українські джерела, передають Патріоти України.

Українські війська вийшли із Вугледару, на Торецькому напрямку тривають бої, однак значного просування росіян там не зафіксовано. Водночас Росії досі не вдалося захопити важливі міста, як-от Часів Яр і Покровськ. Останній залишається ключовим логістичним вузлом для українських сил, але ворог застряг у боях за місто. Протягом серпня активно обговорювалося можливе швидке захоплення Покровська, але наступ російських військ сповільнився, і за останні три тижні у них не було суттєвих територіальних здобутків.

За оцінками колишнього німецького чиновника з оборонних питань Ніко Ланге, у Росії немає достатньо сил для проведення повномасштабного наступу на Покровськ, незважаючи на близькість артилерії до міста. Захоплення Покровська дозволило б ворогу продовжити наступ на центр України та погіршити логістику на півдні Донбасу. Однак навіть у разі успіху, операція може зайняти кілька місяців і завдати великих втрат російській армії.

Попри побоювання щодо можливого падіння оборони, Україна продовжує стратегію поступового здавання територій, водночас завдаючи максимальних втрат ворогу. Втрати РФ, особливо в людях і техніці, зростають до 1000 бійців на день, а запаси бронетехніки ще радянських часів можуть закінчитися вже 2025 року. За даними Інституту вивчення війни, росіяни у боях за Покровськ втратили щонайменше п'ять дивізій бронетехніки. Це значно послаблює позиції ворога.

Окрім того, на фронті помітне зниження переваги росіян в артилерії, хоча ворожа армія дедалі більше залежить від ненадійних боєприпасів з Північної Кореї. Так, на початку року співвідношення артилерійських пострілів було 10:1 на користь Росії, а зараз цей розрив скоротився до 2,5:1. Причина – збільшення постачань снарядів Україні від партнерів та власне виробництво держави, а також успішні удари по російських складах боєприпасів.

Однак, як зазначається у статті, Росія не досягла головної мети наступу.

"Попри нинішню зневіру щодо перспектив України, Росія далека від досягнення своєї головної мети – встановлення контролю над Донецькою та Луганською областями до кінця цього року. І попри те, що РФ поставила за мету вибити українські сили з Курської області до початку цього місяця, тепер видається, що це займе набагато більше часу та потребує значно більших сил", – зазначають автори публікації.

Водночас Ланге звернув увагу, що Росія досягає успіхів у "інформаційній війні". Ідея про те, що Україна не може перемогти, використовувана західними лідерами як виправдання для обмеження військової підтримки, дедалі більше стає пророцтвом, яке самореалізується. Помітна закономірність: обіцяна допомога надходить із запізненням або взагалі не надається. Американський аналітик Філліпс О'Браєн зауважив, що обсяг військової допомоги Україні від США 2024 року помітно зменшився порівняно з минулим роком.

"Кадировці" з'являються там, де в росіян виникають проблеми: Федоренко розповів, чому росіяни часто здійснюють самогубство на фронті

п’ятниця, 11 жовтень 2024, 11:42

У Харківській області російські війська намагаються накопичити майже 45-тисячне угруповання. Про це "24 каналу" розповів командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї ОШБр Юрій Федоренко, передають Патріоти України. Він заявив, що поруч із Липцями та...

Готові на торг ціною України? Більше половини німців хочуть, щоб Шольц подзвонив Путіну

п’ятниця, 11 жовтень 2024, 11:28

Переважна більшість німців хотіли б, щоб канцлер Олаф Шольц знову поговорив з главою Кремля Владіміром Путіним після майже двох років мовчання, передають Патріоти України з посиланням на dpa. В опитуванні, проведеному інститутом дослідження громадсько...